Zadanie !!
Edi: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych wynosi 56. Wyznacz te liczby.
30 maj 19:52
Michał Kas: TE LICZBY TO 4, 16. 36
30 maj 19:57
Edi: a jak to wyliczyć
30 maj 20:05
Eta:
Podpowiadam
30 maj 20:12
Eta:
Kolejne liczby parzyste zapisujemy tak:
2n , 2n +2 , 2n +4
więc:
(2n)
2 + (2n+2)
+ (2n+4)
2 = 56
4n
2 + 4n
2 + 8n + 4 + 4n
2 +16n +16= 56
12n
2 +24n −36=0 /; 12
n
2 + 2n − 3=0 Δ= 16
√Δ=4 n
1 = 1 n
2 = −3 −−− odrzucamy , bo n€N
więc te liczby to:
2*1= 2
2*1 +2 = 4
2*1+ 4= 6
odp: szukane liczby parzyste to:
2, 4, 6
sprawdzenie:
2
2 + 4
2 + 6
2 =................... policz .....( przekonasz się,że odp jest
poprawna)
30 maj 20:20
Edi: dziękuje nie wiedziałem właśnie jak zapisac te liczby parzyste a takie zad. suma kwadratów
czterech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 36. wyznacz te liczby.
30 maj 20:22
Edi: tylko jak zapisać te liczby nieparzyste dalej sobie poradze
30 maj 20:33
Eta:
Kolejne nieparzyste, zapisujemy tak:
2n+1, 2n+3, 2n+5, 2n +7,
można też tak:
2n−3 , 2n−1, 2n+1, 2n+3
jak wolisz .........
30 maj 20:38
Eta:
Dodam jeszcze

[Cnie doczytałam,]] myślałam ,ze tylko liczby naturalne, dlatego odrzuciłam n = −3
oczywiście przyjmujemy i
n = −3 ( bo liczby mają być całkowite
więc dla n= −3
otrzymamy:
2*(−3)= − 6
2*(−3)+2 = −4
2*(−3) +4 = −2
więc popraw , dodaj jeszcze ,że tymi liczbami mogą też być
−6, −4, −2 ( sorry

podobnie i w zadaniu z czterema
całkowitymi nieparzystymi
będą
dwie odpowiedzi!
30 maj 21:12
dawiddemczak: dawaj dupy kurwooo ∊∊∊∊∊ 102 ⇔ 101 chuj ⇒ w ⇒ pizde hαhαhαhαhαhαhα βαrαnγ
27 kwi 09:20