wartości bezwzględne, parametry, nierównosci
Asia : mam takie 2 zadania :
1, Dla jakiej wartości parametru a∊R , kazda lczba z przedizału <−4;7> spełnia nierównośc:
IIx+aI−1I<3?
2. Dla jakiej wartości parametru d∊R, rozwiązaniem nierówności:
I5+I5x−dI≥10 jest zbiór (−∞;1> ∪ <3;+∞)
pomoże ktoś?
30 maj 23:45
Basia: Pomagam
30 maj 23:47
Basia:
|w(x)|≤r ⇔ −r ≤ w(x) ≤r
|w(x)| ≥ r ⇔ w(x)≤−r ∨ w(x)≥r
wobec tego w zadaniu 1:
||x+a|−1|≤3 ⇔
−3 ≤ |x+a|−1 ∧ |x+a|−1≤3 ⇔
|x+a| ≥ −2 ∧ |x+a|≤4
pierwsza nierówność jest prawdziwa dla każdego x i dla każdego a, bo wartość bezwzględna zawsze
jest ≥ 0
|x+a|<4 ⇔
−4 ≤ x+a ∧ x+a ≤ 4 ⇔
x ≥ −a−4 ∧ x ≤ −a+4 ⇔
x∊<−a−4 ; −a+4>
stąd:
−a−4=−4
−a+4=7
−a = 0
−a = 3
a=0
a=−3
sprzeczność
zadanie nie ma rozwiązania
a jeżeli dobrze napisałaś i tam ma być nierówność ostra, to od razu wiadomo, że zadanie nie ma
rozwiązania bo zbiorem rozwiązań nierówności ostrej nigdy nie będzie przedział domkniety.
31 maj 00:01
Asia : dobrze przpeisałam. a np −3 albo 0 . pasują do nierownosic jak sie podstawi.
31 maj 00:08
Basia:
Zadanie 2.
|5+|5x+d||≥10 ⇔
5+|5x+d|≤−10 ∨ 5+|5x+d|≥10 ⇔
|5x+d|≤−15 ∨ |5x+d|≥5 ⇔
niemożliwe ∨ |5x+d|≥5 ⇔
|5x+d|≥5 ⇔
5x+d≤−5 ∨ 5x+d≥5 ⇔
5x≤−5−d ∨ 5x≥5−d ⇔
x≤−1−d5 ∨ x≥1−d5 ⇔
x∊(−∞; −1−d5)∪(1−d5; +∞)
stąd:
−1−d5=1 ∧ 1−d5=3
−d5=2 ∧ −d5 = 2
czyli:
−d5 = 2 /*(−5)
d = −10
31 maj 00:08
Basia: Po pierwsze nie wiadomo czy pasują bo nie wiesz jakie jest a.
Po drugie nie jedna, dwie czy dwadzieścia liczb z przedziału <−4;7> ma spełniać nierówność
tylko wszystkie. A to jest niemożliwe.
Zbiorem rozwiązań każdej nierówności ostrej typu |x|<r jest przedział otwarty (−r;r).
31 maj 00:13
Asia : ok dzięki
31 maj 00:13
Eta: Basiu! .
..sory, jeżeli dobrze widzę to pod modułem jest
−d
więc odp;
d= +10
31 maj 00:15
Basia: Racja. Źle przepisałam, ale to już łatwo poprawić.
31 maj 00:41