pole kwadratu
kam: Ile wynosi pole kwadratu, którego przekątna jest dwa razy dłuższa od boku?
30 maj 23:28
Andrzej: Ale to chyba jakaś nieeuklidesowa geometria, co ?
30 maj 23:31
Basia:
To niemożliwe.
W kwadracie przekątna d=a√2.
Gdyby
d = 2a
to
a√2 = 2a
2a − a√2 = 0
a(2−√2)=0
2−√2≠0
czyli
a=0
a kwadrat o boku a=0 nie istnieje.
30 maj 23:32
Basia: Euklidesowa, euklidesowa. Jestem pewna, że to miał być prostokąt.
30 maj 23:33
Eta: Witam Basiu

Pewnie miało być
o 2 dłuższa ...... wtedy zgoda
30 maj 23:35
Basia: Witaj Eto !
Oczywiście i tak mogłoby być.
30 maj 23:38
Eta:
Tak policzę (
o 2 dłuższa)
d= a +2 => a
√2 = a +2 => a
√2 −a = 2
to: a(
√2−1)= 2
a= 2(
√2+1)
to P=a
2 => P= 4(
√2 +1)
2
P= 4( 3+2
√2) [j
2]
30 maj 23:44