Ciągi prosze o pomoc!!
bodzio: 1. w ciągu arytmetycznym dane są:
a1 = 20 a6 = 4
oblicz sumę 10 początkowych wyrazów ciagu.
2. Liczby x −8 ; x −4 ; x −2 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny oblicz x
Chciałbym to zrozumieć więc prosze o mozliwie jasne rozpisanie zadania z góry dziękuje
30 maj 20:27
Maciek: aktualne jeszcze?
30 maj 23:21
Maciek: a6 = a1 + 5r
4 = 20 + 5r
r = − 165
30 maj 23:24
Maciek: S10 = a1 + a102*10
30 maj 23:26
Maciek: a10 = a1 + 9r
30 maj 23:26
Maciek: a10 = − 445
30 maj 23:27
Maciek: wstawiamy do wzoru na S10
30 maj 23:28
Maciek: S10 = 56
30 maj 23:29
Maciek: Zgadza się? Wszystko jasne?
30 maj 23:29
Maciek: x−8; x−4; x−2 tworzą ciąg arytmetyczny
30 maj 23:30
Maciek: w ciągu arytm. różnica jest stała, więc możemy zapisać odejmując następny wyraz od poprzedniego
30 maj 23:31
Maciek: (x−4) − (x−8) = (x−2) − (x−4)
30 maj 23:31
Maciek: czyli x − 4 − x + 8 = x − 2 − x + 4
30 maj 23:32
Maciek: 4 ≠ 2
30 maj 23:37
Maciek: sprzeczność

?
30 maj 23:37
Andrzej: No bez tego liczenia widać było że sprzeczność, różnica jest równa raz 4 a raz 2. Pewnie
chodziło o ciąg geometryczny...
30 maj 23:39
Eta:
Liczby te tworzą ciąg
geometryczny .... tak powinno być

zatem : a, b, c −−− tworzą ciag geometryczny
to b
2 = a*c
zatem:
( x −4)
2 =( x −8)(x −2) => x
2 −8x +16 = x
2 −10x +16
to: 2x = 0 =>
x=0
wiec liczbami tymi są : −8, −4, −2
| | −4 | | −2 | |
więc q= |
| = |
| = 12
|
| | −8 | | −4 | |
30 maj 23:58
bodzio: dzięki wielkie
31 maj 02:45
bodzio: racja w drugim zadaniu chodziło o ciąg geometryczny
31 maj 02:48