"Łatwe" Zadania na Poniedziałek- częśc druga
Next:

WYKRES DO ZADANIA 12!
Miałem to wrzucić jutro ale znalazłem chwilkę czasu wolnego i wrzucam

Druga część mej
nieszczęśliwej pracy na poniedziałek

Zasady jak przedtem sprawdźcie i poprawcie jak możecie
xD
| | −1 | | k−3 | | 1 | |
Zad1. Wyznacz k wiedząc, że dla x= |
| wyrażenie |
| −4x przyjmuje wartość |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
MOJE ROZWIĄZANIE: Dla k=0
| | 1 | | 1−√3 | |
Zad2. Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie liczbowe |
| + |
| |
| | √3−1 | | 2 | |
MOJE ROZWIĄZANIE: Mi wyszło że to się =0

nie wiem czy o to chodziło
Zad3.Dane są zbiory
A= {x ∊R :
√x2−10x+25≤3}
B= {x ∊R : |x+1|>4}
Wyznacz sumę zbiorów A i B
MOJE ROZWIĄZANIE: A U B=(3,8)
Zad4.Dany jest punkt A=(−1,1), oraz wektor AB=[2,3]. Wyznacz współrzędne punktu B oraz
współrzędne środka odcinka AB.
| | 5 | |
MOJE ROZWIĄZANIE: B=(1,4), Środek AB=(0, |
| ) |
| | 2 | |
Zad5.Podaj równanie prostej prostopadłej do prostej 2x−y+1=0 przechodzącej przez punkt M=(1,−2)
| | 1 | | 3 | |
MOJE ROZWIĄZANIE: y=− |
| x − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Zad6.Dla jakich wartości parametrów A i B układ równań
Ax+3y=5
2x+y=B
jest sprzeczny?
NIE MAM ROZWIĄZANIA 
: PROSZĘ O POMOC
Zad7.Wykonaj odpowiednie przekształcenia wykresu funkcji y= |x|, aby uzyskać wykres funkcji
f(x)=1−|x−2|
MOJE ROZWIĄZANIE: Nie narysuję tu bo nie wiem jak ale opisze:
1.Rysuję wykres funkcji f(x)=−|x| (z ramionami skierowanymi w dół)
2.Przesuwam go o 2 w → i otrzymuję wykres f(x)=−|x−2|
3.Przesuwam go o jeden w górę i otrzymuję wykres f(x)=1−|x−2| TAK?
Zad8. Oblicz pole trójkąta określonego układem nierówności
y≤2−|x|
y≥−1
MOJE ROZWIĄZANIE: Też nie mam jak narysować więc dam tylko wynik: Pole=9
Zad9.Zbadaj wzajemne położenie okręgów o równaniach
(x−1)
2+(y−2)
2=4
x
2+y
2−8x−12y+43=0
MOJE ROZWIĄZANIE: Rysuję i zauważam że okręgi są styczne zewnętrznie
Zad10.Określ dziedzinę oraz miejsce zerowe funkcji
MOJE ROZWIĄZANIE: Tego to za bardzo nie wiem ale wyszło mi że Df=R\{1,−1} A miejsca zerowe
to x=2 i x=−2
Zad11. Rozwiąż równanie 2|x−3|=x
MOJE ROZWIĄZANIE: W przedziale (−
∞,3) dla x=2 a w przedziale (3,+
∞) dla x=6
Zad12.Dany jest wykres funkcji. (TEN NA SAMEJ GÓRZE)
Określ przedziały monotoniczności funkcji oraz oś symetrii jej wykresu.
MOJE ROZWIĄZANIE: Dla x należącego:
(−
∞,−1> maleje
(−1,1>rośnie
(1,3>maleje
(3,+
∞)rośnie
Środek symetrii odczytuję z wykresu i jest to x=1
Zad13.Jak zmieni się pole prostokąta, jeśli jego długość zmniejszymy o 20% a szerokość
zwiększymy o 25%?
| | 80 | | 125 | | 10000 | |
MOJE ROZWIĄZANIE: Nie zmieni się, gdyż P= |
| a* |
| b= |
| ab=ab |
| | 100 | | 100 | | 10000 | |
Zad14.Oblicz miarę kąta wewnętrznego dwudziestokąta foremnego.
NIE MAM ROZWIĄZANIA 
: PROSZĘ O POMOC
Zad15.Wyznacz dwie liczby, których suma wynosi 30, a różnica ich kwadratów 120.
MOJE ROZWIĄZANIE: Są to liczby x=17 i y =13
Ufff KONIEC
30 maj 16:35
tim: Mój post. Zaklepuję.
30 maj 16:37
30 maj 16:38
tim: 1. OK.
2. Nie można zrobić tak, jak zapewne zrobiłeś:
PRZEWIDYWANE TWOJE ZŁE ROZWIĄZANIE:
| 1 | | 1 − √3 | | 1(√3 − 1) | | 1 − √3 | |
| + |
| = |
| + |
| = 0 |
| √3 − 1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
POPRAWNE ROZWIĄZANIE:
| 1 | | 1 − √3 | |
| + |
| = ... do wspólnego mianownika! |
| √3 − 1 | | 2 | |
| 2 | | 1 | | √3 − 1 | | 1 − √3 | |
| * |
| + |
| * |
| = ... |
| 2 | | √3 − 1 | | √3 − 1 | | 2 | |
| 2 | | (1 − √3)(√3 − 1) | |
| + |
| = ... |
| 2(√3 − 1) | | 2(√3 − 1) | |
| 2 + √3 − 1 − 3 + √3 | |
| = ... |
| 2(√3 − 1) | |
30 maj 16:50
Next: Ahh no tak dzięki, jeszcze nie jestem do końca wtajemniczony w tajniki matematyki
30 maj 16:56
tim: 3. Prawie dobrze. Sprawdź jeszcze raz

4. −−−−−−−−−−−−−−−−−−
5. DOBRZE.
6. Miałeś metodę wyznaczników?
30 maj 16:56
Next: No pewnie że miałem
30 maj 16:58
tim: 7. −−−−−−−−−−−−−
8. DOBRZE
9. −−−−−−−−−−−−−
10. DOBRZE
11. A dla 3?
12. Jeżeli w poleceniu masz przedziały to WSZYSTKIE ( ), jeżeli MAKSYMALNE to zawsze < >,
chyba, że wyklucza je dziedzina.
13. DOBRZE
| | 360 | | (n − 2) * 180 | |
14. Wzór: 180 − |
| lub |
| na kąt w n−kącie foremnym. |
| | n | | n | |
15. DOBRZE
30 maj 17:07
Next: Wiem, w 3 ma być (−∞,−5)U<2,+∞)
30 maj 17:10
tim: To rozwiąż mi tutaj zadanie 6, metodą wyznaczników. Układ jest sprzeczny jeśli W=0 i Wx ≠ 0,
lub W=0 i Wy ≠ 0.
30 maj 17:11
Next: W 11 dla 3 nie może być bo by wyszło że 0=3 co jest sprzeczne
30 maj 17:12
Next: Wiesz co zapomniało mi się tego trochę, jutro się nad tym pomęczę, najpierw przeanalizujmy te
łatwiejsze
30 maj 17:13
tim: Na pewno trzecie ma byc:
"(−
∞,−5)U<2,+
∞) "
30 maj 17:15
tim: 11. OK.
6. Ok, jak rozwiążesz, napisz
30 maj 17:15
Next: Możesz mi jeszcze powiedzieć co z 3, 7 i 9?
30 maj 17:21
tim: A pokaż mi jak rozwiązałeś 9.
3 napisałem ci pytanie wyżej.
7 − nie pomogę, przykro mi
30 maj 17:28
Next:

Pół kratki to 1, nie wiem czy mi to żle wyszło czy one się rzeczywiście przecinają
30 maj 17:35
Next: Jeszcze do 9
(x−1)2+(y−2)2=4 z wzoru (x−a)2+(y−b)2=r2
odczytuję że środek S(a,b) = S(1,2) a r=2
x2+y2−8x−12y+43=0 ze wzoru x2+y2−2ax−2by+c=0 odczytuję że a=4, b=6 czyli S=(4,6) a r
obliczam ze wzoru r=√a2+b2−c=3
30 maj 17:38
Next: Powiedzcie mi jeszcze proszę czy w 3 zad. rozwiązaniem jest przedział (−∞,−5) U <2,+∞) ? Ważne
jest to dla mnie
31 maj 18:41