coś z fizyki
Michał Kas: Zad 5. 2 litry wody w aluminiowym naczyniu o masie 0,2 kg ogrzewamy od 0℃ C do 100 ℃ Oblicz ,
jaka część dostarczonej energii jest zużyta na ogrzanie naczynia, wiedząc, że ciepło właściwe
| | J | | J | |
wody wynosi ok. 4200 |
| a aluminium 920 |
| |
| | kg*K | | kg*k | |
Jakub: m
1 = 2kg (masa wody)
m
2 = 0,2kg (masa naczynia)
ΔT = 100℃ − 0℃ = 100℃ (zmiana temperatury)
| | J | |
c1 = 920 |
| ( ciepło właściwe aluminium (naczynia) ) |
| | kg*K | |
| | J | |
c2 = 4200 |
| ( ciepło właściwe wody ) |
| | kg*K | |
E = c
w*m*ΔT <− wzór na to ile trzeba dostarczyć energii, aby zmienić temp. o ΔT
E
1 = c
1*m
1*ΔT = 920*0,2*100 = policz
E
2 = c
2*m
2*ΔT = 4200*2*100 = policz
| | E1 | |
część energii zużyta na ogrzanie naczynia k = |
| = policz |
| | E1+E2 | |