Łatwe Zadania na Poniedziałek o róznej tematyce.
Next: Witam, kieruję do Was wielką prośbę abyście sprawdzili rozwiązania poniższych zadań, za
niektóre nie mam pojęcia jak się zabrać i prosiłbym o jakieś wskazówki. Zadania te mam zrobić
na Poniedziałek do szkoły, w sumie nie są trudne ale często się mylę, i stąd moja prośba

Jeśli coś mam źle to poprawcie

Zad1.Wykonaj działania i zredukuj
−(3+x)
2 + 5(1−x)
2 − 3(1−x)1+x)
MOJE ROZWIĄZANIE: x
2 − 2x −7 ?
Zad2.Niech A = <−3,2> i B = <−1,1>. Wyznacz zbiór A\B
MOJE ROZWIĄZANIE: A\B= <−3,−1) v (1,2>
Zad3.Dany jest trójkąt ABC, w którym A = (−3,2), C =(2,5).Znajdż równanie prostej zawierającej
| | 3 | | 19 | |
bok AC. MOJE ROZWIĄZANIE:y= |
| x + |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 5x−11 | | 5x+3 | | 50−22x | |
Zad4.Rozwiąż równanie: |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 5 | | 10 | |
MOJE ROZWIĄZANIE: Dla x = 3
Zad5.Pewna osoba dokonała zakupów za 120 złotych płacąc 36−oma monetami dwu i pięciozłotowymi.
Ile było w tym monet pięciozłotowych?
MOJE ROZWIĄZANIE Było 16 monet 5zł.
| | 1 | | π | |
Zad6.Oblicz sinx, jeśli cosx = |
| oraz 0<x< |
| NIE MAM ROZWIĄZANIA  PROSZĘ O |
| | 10 | | 2 | |
POMOC
Zad7.Pewien wielokąt wypukły posiada 119 różnych Przekątnych. Ile boków ma ten wielokąt?
WSTYD SIĘ PRZYZNAĆ ALE NIE MAM
MOŻE JAKIŚ WZÓR JEST?
Zad8.Wyznacz równanie prostej będącej obrazem prostej y=−x+3 w symetrii względem punktu
S=(−4,7)
MOJE ROZWIĄZANIE: Punkt S należy do prostej więc obraz się pokryję
Zad9.Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają równanie: y=
|2x|+1
MOJE ROZWIĄZANIE: rozwiązaniem są ramiona wykresu tak?
Zad10.Napisz równanie okręgu o środku S=(1,−3) przechodzącego przez punkt A=(3,5).
MOJE ROZWIĄZANIE: (x−1)
2 + (y+3)
2=68 ?
Zad11.W trójkącie ABC dane są: A=(1,3), →AB=[2,−1], →BC=[4,2]. Znajdź współrzędne wierzchołka C
MOJE ROZWIĄZANIE:C=(7,4)
Zad12.Okrąg podzielono na trzy części w stosunku 5 : 6 : 7 i przez punkty podziału poprowadzono
styczne. Wyznacz kąty otrzymanego trójkąta.
NIE MAM ROZWIĄZANIA 
PROSZĘ O POMOC
Zad13.Dla jakich wartości parametru a, prosta przechodząca przez punkty A=(1,−4) i B=(a,2a)
jest nachylona do osi OX pod kątem 45*?
NIE MAM ROZWIĄZANIA 
PROSZĘ O POMOC
Zad14.Rozwiąż układ równań:
x+y+z=0
2y−3x+4z=7
2x−3y+3z=1
MOJE ROZWIĄZANIE:z=1, y=0, x=−1 ?
Zad15.Narysuj wykres funkcji y=max(|x|,1), gdzie x∊R i max(a,b) oznacza nie mniejszą z liczb a
i b.
NIE MAM ROZWIĄZANIA 
To tyle

jakby miał ktoś czas niech mi pomoże i poprawi Z Góry Dzięki

c
30 maj 11:05
tim: 1. ŹLE.
2. DOBRZE.
3. DOBRZE, ale 19/5 można skrócić

4. DOBRZE.
5. DOBRZE.
30 maj 11:16
tim: 6. Korzystając z jedynki trygonometrycznej:
sin
2x + cos
2x = 1
sinx =
√0,99
30 maj 11:19
tim: 7. Istnieje wzór na ilość przekątnych w n−kącie:
Podstaw za y = 238 do równania i oblicz n
30 maj 11:21
tim: 8. DOBRZE.
9. TAK.
10. −−−−−−−−−−−−−−−−−−
11. −−−−−−−−−−−−−−−−−−
12. Za chwilkę.
13. −−−−−−−−−−−−−−−−−−
14. DOBRZE.
15. −−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zadania bez mojej odpowiedzi (−−−−−−−−−−−−−−−) musi pomóc ci ktoś inny
30 maj 11:28
Next: Dzięki Tim za to, kurczę wiedziałem że w 1 błąd zrobiłem

a może wynik to 7x
2 +4x −7 ?
30 maj 11:29
tim:

8.
Kąt d = 5α = 100
Kąt e = 6α = 120
Kąt f = 7α = 140
5α + 6α + 7α = 360
α = 20
W każdym czworokącie musi być 360
O, mając trzy kąty oblicz czwarty, to nie jest trudne.,
30 maj 11:32
tim: Next. Też nie. Rozpisz jak rozwiązujesz. Sprawdzimy gdzie masz błąd.
30 maj 11:33
Next: −(3+x)
2+5(1−x)
2 − 3(1−x)(1+x)=−(3+x)
2 +2(1−x)
2 i tu mam problem bo nie wiem jak się
stosowało wzór (b−a)
2 
? Na pewno to tu się mylę
30 maj 11:46
Next: W zad 12 jeśli tam są kąty proste to a=40, b=60, c=80 ? Ładnie mi to rozrysowałeś bo właśnie
jakoś nie mogłem tego zrozumieć
30 maj 11:52
tim: Nie żyjesz

Jak mogłeś:
5(1−x)
2 − 3(1−x)(1+x)= 2(1−x)
2
Pogięło Cię?! Nie no ale tak nie można...

. To są osobne wzory skróconego mnożenia.
(a + b)
2 = a
2 + 2ab + b
2
(a + b)
2 = a
2 − 2ab + b
2
(a + b)(a − b) = a
2 − b
2
30 maj 11:56
tim: 12. Dokładnie tak.
30 maj 11:57
Next: Oooo kurczęę rzeczywiscie pomyliło mi sie

to nie ten wzór

myślałem o tym
a
2−b
2=(a−b)(a+b)
Chwilowe zaćmienie sorki
30 maj 12:00
tim: Nic nie szkodzi. Każdemu się zdarza.. Czasami nawet lepsze głupstwa (2 + 2 = 5, też mi wyszło
kiedyś

).
30 maj 12:01
Next: Sam sie teraz dziwie jak mogłem taki błąd zrobić
30 maj 12:01
Next: No dobra ale pomóz mi jeszcze z tym wzorem czy ten (b−a)2 rozpisuję sie tak samo jak ten
(a−b)2
bo ten pierwszy to w sumie (−a+b)2
30 maj 12:04
tim: To teraz pokaż poprawnie.
30 maj 12:04
tim: Next−cie, zależy co jak przyjmiesz.
Jeżeli masz.
(1 − x)2 i przyjmiesz (b − a)2 to wyjdzie b2 − 2ab + a2 a = x, b = 1
(1 − x)2 i przyjmiesz (a − b)2 to wyjdzie a2 − 2ab + b2 a = 1, b = x, więc wyjdzie to
samo.
30 maj 12:07
Next: No dobra to mi wychodzi 3x
2+4x−7, jak znów żle to nie bij
30 maj 12:16
tim: Nie biję. Rozpisz swoje rozwiązanie.
30 maj 12:22
Next: −(3+x)
2 + 5(1−x)
2 − 3(1−x)(1+x) =
−9−6x−x
2+5(1+2x+x
2)−3(1−x
2)=−9−6x−x
2+5+10x+5x
2−3+3x
2=7x
2+4x−7 dlaczego mi cały czas
inaczej wychodzi


Na pewno zrobiłem jakiś głupi błąd i nie mogę go dostrzec
30 maj 12:31
tim: Zgadłeś. Zrobiłeś gdzieś głupi błąd..
Pokazuję.
−(3+x)
2 + 5(1−x)
2 − 3(1−x)(1+x) =
−(9 + 6x + x
2) + 5(1
−− 2x + x
2) − 3(1 − x
2) =
−9 − 6x − x
2 + 5
−− 10x + 5x
2 − 3 + 3x
2 = ...
30 maj 12:35
tim: Tam wyżej (gdzie pisałem) miałobyć
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2 (drugi)
30 maj 12:35
30 maj 12:40
tim:
13.. Więc tak.
Mamy taką sytuację:
A(1, −4).
Aby funkcja padała do Ox pod kątem 45
O (
1212) to współczynnik kierunkowy
(tzw. a [y = ax + b]) musi się równać tgα (gdzie α to kąt przecięcia) czyli tg 45 = 1, a = 1.
Mamy więc funkcję
y = x + b,
lecz aby funkcja przechodziła przez A musi być spełniony warunek:
−4 = 1 + b
−5 = b
Mamy więc funkcję cała już:
y = x − 5
Ta funkcja przechodzi przez A i przecina Ox pod kątem 45
O.
Teraz szukamy punktu (a, 2a) należącego do funkcji:
2a = a − 5
a = −5
Więc punkt ten to (−5, −10)
30 maj 12:51
Next: 7x2−16x−7 tak też liczyłem ale właśnie sie zastanawiałem co z tymi minusami
30 maj 12:56
Next: Jesteś boski


Dziękuję za te wszystkie zadania
30 maj 12:57
tim:
15.
Narysuj w jednym układzie współrzędnych wykres funkcji: y=|x| oraz y=1. Następnie zaznacz te
części wykresu, gdzie jedna z funkcji przyjmuje wartości większe lub równe wartościom drugiej
funkcji. To będzie coś takiego...
30 maj 13:02
Next: Dzięki ale przede mną kolejny problem mam jeszcze 15 zadań do zrobienia, razem 30 na
poniedziałek

może jeszcze wstawię dziś resztę, bo przecież muszę być pewny czy dobrze robię
a tutaj mamy eksperta Tima więc nie mam o co się martwić prawda? xD
30 maj 14:38
tim: Tak, tak, do eksperta trochę mi brakuje, i wiedzą i wiekiem (15 lat mam

). Ale w nowym
temacie wtedy
30 maj 14:45
Next: 15 lat i Ty już wszystkie zadania z funkcji kwadratowej, okręgów itd: potrafisz rozwiązywać?
LOL jestem pod wrażeniem
30 maj 15:01
tim: Wiele rzeczy umiem, a wiele nie

, więc dawaj co masz

[pamiętaj nowy temat

]
30 maj 15:03
Next: Rozumiem, ale teraz jeszcze nie wrzucę, za bardzo czasu nie mam, muszę przepisać to co już mam
a wieczorem mnie nie będzie. Więc w ostateczności jutro wrzucę, mogę liczyć na pomoc?
30 maj 15:06
tim: Jasne, jak nie na moją, to kogoś innego
30 maj 15:08
Next: No pewnie przecież nie ma zadań nie możliwych do rozwiązania
30 maj 15:11