POMÓZCIE ROZWIĄZAC:)
kilo: podstawa graniastosłupa prostego jest prostokąt,którego jeden z boków ma długość 10. Przekatna
tego graniastosłupa o długości 20 tworzy z jego płaszczyzna podstawowy kąt o mierze 50stopni.
30 maj 15:04
tim: Liceum>
30 maj 15:08
kilo: technikum
30 maj 15:12
tim: A coi mamy obliczyć?
30 maj 15:14
kilo: zadanie
30 maj 15:17
kilo: objętosc graniastosłupa
30 maj 15:18
tim: Na pewno 50O?
30 maj 15:22
kilo: tak 50
30 maj 15:23
kilo: wiesz
30 maj 15:26
tim:

DANE:
d = przekątna prostokątna
x = drugi bok prostokąta
h = wysokość prostopadłościanu
e = przekątna prostopadłościanu = 20
α = 50
O.
| | h | | 370 | |
Mamy trójkąt o bokach d, 20, h. Korzystając z ( |
| ) sin 50 ≈ |
| , więc: |
| | e | | 483 | |
20 * 370 = 483h
7400 = 483h
h ≈ 15,32
| | d | | 637 | |
Liczymy teraz ( |
| ) cos 50 ≈ |
| , więc: |
| | e | | 991 | |
20 * 637 = 991d
12740 = 991d
d ≈ 12,86
Teraz liczymy x z tw. PitagorasA:
10
2 + x
2 = d
2
100 + x
2 = 12,86
2
x
2 = 165,3796 − 100
x
2 = 65,3796
x ≈ 8,09
Teraz łatwo już V.
30 maj 15:33