tw pitagorasa
Michał Kas: Sprawdź czy trójkąty o danych bokach są prostokątne
a) x, 12x, 12x√3
b) 4x, x√2, 3x√2
30 maj 18:57
Eta:
sprawdź tw. Pitagorasa dla trójkąta
a) x −−− jest odcinkiem najdłuższym , więc jest przeciwprostokatną ,
gdy trójkąt jest prostokątny
x2 = (12x)2 +( 12x√3)2
x2 = 14x2 + 34x2
x2 = x2 −−−−−−−− zachodzi , więc dla x>0 trójkąt jest prostokatny
b) podobnie:
najdłuższym odcinkiem jest: 3x√2 , bo 3x*1,41 ≈4,23*x , x>0
zatem tw. Pitagorasa
( 3x√2)2 = (4x)2 + ( x√2)2 ...... sprawdź czy zachodzi ta równość
30 maj 19:09
Michał Kas: dzięki bo to było zadanie na 6 z klasówki
30 maj 19:15
Eta:
Zatem postaw mi
6 
30 maj 19:22
Michał Kas: Mam jeszcze 1 zadanie, które chyba żle zrobiłem
W trapeziie równoramiennym ramiona mają 10 cm wysokość 8 cm, dłuższa podstawa 20 cm. Oblicz
pole tego trapezu
30 maj 19:26
Mariusz: pomagam
30 maj 19:29
Eta:
Która to klasa?.......
30 maj 19:30
Michał Kas: 1 gimnazjum
30 maj 19:30
Eta:
x −−− odcinek odcięty na dolnej podstawie:
z tw. Pitagorasa wylicz x
x
2 = 100− 64 => x
2 = 36 => x= 6
policz teraz długość "b"
i podstaw do wzoru na pole
30 maj 19:32
Mariusz:

bbacccdde
a=20
d=8
b=10
c=

z twierdzenia pitagorasa liczymy c
a=c+e+c
e=a−2c
teraz mamy wszystkie dane i liczymy pole
P=1/2*(a+e)*d
30 maj 19:34
Michał Kas: dzięki
30 maj 19:37
Eta:
30 maj 19:44