uklad rownan metoda graficzna
keni: Witam, pomoglby ktos mi rozwiazac uklad rownan graficznie?
{3x−4y=4
{5y−x=9
30 maj 22:57
Basia: Pomagam
30 maj 22:59
Basia:
Przekształcamy równania tak aby otrzymać równania kierunkowe prostych
−4y = −3x + 4 /:(−4)
y = 34x + 1
5y = x+9 /:5
y = 15x + 95
rysujesz te proste i odczytujesz współrzędne ich punktu przecięcia
30 maj 23:01
keni: ok, dzieki bardzo
30 maj 23:05
keni: a w pierwszym rownaniu po podzieleniu przez −4, wynik nie powinien byc ujemny? zamiast 1, to −1

? czy sie myle?
30 maj 23:08
Basia: Oczywiście, masz rację. Przegapiłam to.
30 maj 23:10