Pomocy, jak wyznaczyć współczynnik a tej funkcji??
konst:

Jaką figurę tworzą środki okręgów, które są styczne do osi OX i przechodzą przez punkt o
współrzędnych (3,2)? Wyznacz równanie tej figury, podaj jej nazwę.
Myślę, że to będzie parabola, tak jak narysowałam wyżej, czy mam rację?
Jeśli tak to f(x)=a(x−3)
2+1, ale jak wyznaczyć a
Andrzej: wychodzę z równania okręgu (x−a)
2+(y−b)
2 = r
2 podstawiam:
za x, y współrzędne punktu (3,2) − bo okrąg ma przechodzić przez ten punkt
za a,b współrzędne środka (x,y) − będą tworzyły szukaną krzywą
oraz zauważam że r = y, skoro okrąg ma być styczny do OX i leżeć w "górnej" półpłaszczyźnie
otrzyzmujemy: (3−x)
2+(2−y)
2 = y
2
ale (3−x)
2 = (x−3)
2, przekształcamy otrzymując