Proszę o pomoc- geometria z trygonometrią
Pati: na morzu widać z żaglówki światło latarni o mierze 30 stopni. Po przepłynięciu 50 m w kierunku
latarni. Światło latarni widać pod kątem 60 stopni. Oblicz wysokość latarni zaokrąglając do
0.1 m.
30 maj 17:12
tim: G im n czy li ce um?
30 maj 17:17
Pati: liceum
30 maj 17:18
tim:

CD = 50m
α = 180 − 60 = 120
β = 30
| | AB | |
Trójkąt BCD jest równoramienny, więc BC = 50m. Korzystając z sin 60 = |
| liczymy AB. |
| | BD | |
50
√3 = 2AB
AB = 25
√3, teraz zaokrąglić wystarczy.
30 maj 17:21
Pati: Dziękuje
30 maj 17:34