matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.9.2009
Zadania
Odp.
9
marta:
Nierówność |x−5| < 3 −
√
35
jest : a) spełniona dla każdej liczby rzeczywistej
2
juliankaa:
Wiem, że to forum matematyczne, ale.... może jest ktoś w stanie pomóc mi z francuskiego
na poniższym linku znajduje się polecenie
8
motyl:
α+1/α
2
−4
3
marta:
Jeśli liczba a jest podzielna przez 13 oraz liczba b jest podzielna przez 21, wtedy liczba ab jest podzielna przez:
14
kasiik:
iloczyn dwoch kolejnych liczb całkowitych nieparzystych jest o 34 mniejszy od kwadratu liczby mniejszej . co to za liczby?
6
motyl:
(γ−3α)
2
− (γ− 4α)
2
− 6αγ α= 1/
√
2
−1
9
Ludi:
Funkcja kwadratowa o miejscach zerowych x
1
= −3 i x
2
= 4 , której wykres przechodzi przez punkt P = (0,12) ma wzór:
2
Magda:
W trapezie równoramiennym ABCD wysokość DE ma taką samą długość, jak krótsza podstawa DC i dzieli dłuższą podstawę na AB na odcinki w stosunku 1:2.
10
Mike:
zadanie 1 − dwa boki równoległoboku są zawarte w prostych y=3x+4 oraz x+2y−1=0. Punkt (2,3) jest punktem przecięcia się przekątnych równoległoboku. Wyznacz współrzędne wierzchołków
2
magda:
Nie wiem jak się do tego zabrać, błagam o rozwiązanie: zad 1 Prosta o równaniach x−y+3=0 przecina parabolę o równaniu y=x
2
−4x+3 w punktach A i B.
2
jaN:
3
√
3
*
6
√
3
10
sana:
2
1
0
+2
1
0
=
5
em:
Wpłacono 500 zł na lokatę dwuletnią, przy rocznej stopie 6% i kapitalizacji co pół roku. Po 2 latach stopa konta wynosi:
6
dawcio:
1
4
*X+3=3
3
4
4
dawcio:
1
3
(x−1)=6
3
123:
5
100
+ 5
100
+ 5
100
+ 5
100
+ 5
100
= Ile to jest i dlaczego?
0
magusia:
na okregu odmierzamy kolejno łuki AB BC CD odpowiadajace katom srodkowym 120 30 i 70 stopni wyznacz katy czworokata ABCD oraz kat ostry pod ktorym przecinaja sie jego przekatne
2
mira:
√
3
−1
√
3
+1
2
Kasia:
Środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym leży w odległości 3 cm i 2cm od przyprostokatnych.Oblicz pole tego trójkąta.
2
Lolad:
Uzasadnij, że suma dwóch liczb dwucyfrowych takich, że cyfra dziesiątek i cyfra jedności pierwszej z nich jest odpowiednio cyfrą jedności i cyfrą dziesiątek drugiej, jest podzielna
7
Paweł:
2
√
3
−1
11
Sebol:
Pokaż, że jeśli wielomian W(x)= x
3
+p+q ma pierwiastek podwójny to wtedy:
9
Matma:
mam przykladow do h prosze tylko o rozwiazanie jednego cosα=−3/4 a∊(π;3/2π)
8
SEB:
LOGARYTMY
28
nikt:
Wyznacz wszystkie ekstrema funkcji: f(x,y)= −x
3
−y
3
+6xy określonej na R
2
3
szak:
Wykaż że
10
euphoriaaa:
kurde sluchajcie nie jestem leniem z matmy ale tego kompletnie nie rozumiem
3
ANKA:
MIANOWNIK DODATNIEGO ULAMKA JEST WIEKSZY OD JEGO LICZNIKA.JEZELI LICZNIK ULAMKA ZWIESZYMY O 4 A MIANOWNIK ZMNIEJSZYMY O 2 OTRZYMAMY 14/15 WARTOSCI UŁAMKA.WYZNACZ TEN ULAMEK
2
Ona_18:
W zbiorze { −5, −√3, −12, 0, 12, sin π3, tg45, √4 trzeciego stopnia, π} wskaż liczby spełniające nierówność moduł 2x−1 ≥ 2
9
o L a:
− 6
2
+ 2
6
1
rita:
oblicz skale a)1:50000, b)1:250000
7
Potrzebny Chemik:
Pomagacie też w chemii? Nie moge znaleźć żadnego forum takiego jak ten, szkoda ze nie istanieje
4
o L a:
Sześciokrotność liczby 6
4
Osma część liczby 8
6
?
1
Inka:
Obliczono że jeden z zawodników ligi NBA trafia przeciętnie 8 na 9 wykonywanych rzutów osobistych. Oblicz, czy prawdopodobieństwo zdarzenia, że w konkursie polegającym na wykonaniu
0
Inka:
W pudełku umieszczono 3 kule białe i 2 czarne. Następnie losowo usunięto 1 kulę , nie oglądając jej koloru. Na koniec z tego pudełka wylosowano 2 kule. Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo
1
Kaja:
Pole pierścienia wyznaczonego przez okrąg wpisany w kwadrat i okrąg opisany na tym kwadracie jest równe \pi dm
2
. Oblicz pole kwadratu.
7
nati3:
a)oblicz wysokosc trójkata równobocznego o obwodzie równym 12 b) oblicz obwód trójkąta równobocznego o wysokosci równej 1
2
nati2:
a)oblicz długosc przekatnej kwadratu o obwodzie 2pierwsiatki z 6
1
luke:
Po owalnym torze o długości 0,8 km jeździ dwóch rowerzystów. Jeśli jadą w tym samym kierunku, to mijają się co 12 minut. Jeśli jadą w przeciwnych kierunkach, to mijają się co 1 5/7
11
nati1:
siemka
sprawdz czy trójkąty o danych bokach jest trójkątem prostokątnym
1
agis:
czy da się policz wartość wyrażenia f(7)/f(−2) znając tylko wzór ogólny funkcji kwadratowej f(x)=ax
2
+bx +c?
9
Dwie blondynki i brunetka ;D:
liczba rozwiązań równania (x
2
− 5)/ (5−x) =0
9
Joanna:
Proszę o wskazówki jak zabrać sie za podane zadania: 1/Trzy liczby tworzą ciąg arytm..Suma tych liczb jest równa 15.Jeśli do pierwszej liczby
0
Matma:
pomoze mi ktos w zadnaich?
3
Mat:
X+2
X+3
3X−1
+
−
X2
2−X
2−X
Czy w tym przykładzie zacząć od sprowadzenia wszystkich ułamków do wspólnego mianownika i
12
Matma:
oblicz wartosc wyrazenia 2cos5/3π*sin9/2π+cos7π*sin7/2π
1
Ona_18:
Z miasta A do miasta B wyruszyly trzy samochody w godzinnych odstepach. Do miasta B dojechaly o tej samej godzinie. Wiedząc, że średnia prędkość pierwszego samochodu wynosiła 50km/h, a
0
kapsiu:
:::rysunek::: Na boku trójkąta ABC obrano taki punkt D, że
|AD|
|AB|
=
2
3
. Niech E będzie środkiem
0
Ona_18:
W zbiorze { −5, −
√
3
, −
1
2
, 0,
1
2
, sin
π
3
, tg45,
√
4
trzeciego stopnia, π} wskaż liczby spełniające nierówność moduł 2x−1 ≥ 2
0
Ona_18:
Trzy zbiorniki na paliwo w ksztalcie walca, o srednicy 50m i wysokosci 60m, ustawione na powierzchni ziemi, maja byc na zewnatrz dwuktornie pomalowane farba. Jeden litr farby
3
jola:
Może mi ktoś to obliczyć? Wydaje mi się, że robię gdzieś błąd (x−2)
3
> (x+2)
3
2
Kiara:
Zosia jest dwa razy młodsza od Marysi. Za 5 lat Zosia będzie miała tyle lat, ile Marysia ma teraz. Ile lat ma każda z dziewcząt?
1
błagam:
Podać wartość logiczną zdania wiedząc że A={0,2,4,6,8,10} i m∊N
3
magda:
Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=
sin
2
x−|sinx|
2sinx
x∊(0,π) U (π,2π) a) naszkicuj wykres funkcji f
1
magda:
Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry. a) Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania sumy oczek mniejszej od 4
2
Misiek:
Czy istnieje kąt α, dla którego: a) sinα=
√
3
2
i sin(90−α) =
1
2
2
AngelA:
Korzystając z tożsamości : tg
2
α + 1 =
1
cos
2
α
, wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta otrego α, jeżeli tgα=4
6
Madzia:
Pierwiastkiem równania x2 +bx+c=0 jest liczba 7, drugi pierwiastek istnieje i też jest liczbą całkowitą. Jaka jest wartość liczby c?
7
j:
1
a +
√
a
2
− b
2
jak to zrobić pomnożyć razy a −
√
a
2
− b
2
? i wyjdzie w mianowniku a
2
− a − b ?
2
XXXXXXXXXXXXXXXXX:
Okrąg wpisany w trapez równoramienny jest styczny do ramienia w punkcie, który dzieli to ramię na odcinki o długościach 3cm i 5cm. Oblicz długości podstaw trapezu. bardzo prosze o pomoc w
4
j:
1
2 +
√
5
+ 2
√
2
+
√
10