zad
Matma: oblicz wartosc wyrazenia
2cos5/3π*sin9/2π+cos7π*sin7/2π
tg1200stopni+sin(−315)stopni
cos(−390)−tg135stopni
23 wrz 15:10
Matma: oblicz wartosc wyrazenia cosπ/6*cosπ/4*cosπ/3
tg318π*tg416π*tg412π
23 wrz 15:12
Matma: Eta ?
23 wrz 15:19
Matma:
23 wrz 15:42
Matma: spr czy rownosc jest tozsamoscia i podaj zalozenia
cosα(1/cosα−cosα)=sin2α
sinα+cosα
=1+ctgα
−−−−−−−−
sinα
1 1 2
−−−−−−−−−+−−−−−−−−−−=−−−−−−−−−−−−−−−−−
1+sinα 1−sinα cos2α
23 wrz 15:47
Matma: As pomozesz?
23 wrz 15:50
Matma:
23 wrz 16:00
Matma: pomoze ktos? bardzo pilne
23 wrz 16:07
Matma:
23 wrz 16:17
Matma:
23 wrz 16:28
Eta:
Witam

Na prztszłość : pisz wyraźniej treść zadania>
zad. z tożsamościami:
1/
| | 1 | |
cosα( |
| − cosα) = sin2α
|
| | cosα | |
więc cosα≠0 => α≠
π2 +k*π dla k€C
wykonujesz mnożenie po lewej stronie:
L = cosα( 1 −cosα) = 1 −cos
2α = sin
2α
L=P jest więc tożsamością przy założeniu : cosα≠0
2)
| | sinα + cosα | |
|
| = 1 + ctgα
|
| | sinα | |
założ: sinα≠0 => α≠k*π dla k€C
| | sinα | | cosα | |
L= |
| + |
| = 1 + ctgα
|
| | sinα | | sinα | |
L=P −−− jest tożsamością przy w/w założeniach
3/ czy ma być tak?
| 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
|
|
| 1 +sinα | | 1 −sinα | | cos2α | |
założ.: sinα≠ −1 i sinα ≠1 i cosα≠0
sprowadzając do wsp. mianownika lewą stronę otrzymasz:
| | 1 − sinα +1 +sinα | | 2 | | 2 | |
L= |
| = |
| = |
|
|
| | (1+sinα)(1 −sinα) | | 1 − sin2α | | cos2α | |
L=P
więc wyrazenie jest tożsamością przy podanych założeniach.
23 wrz 16:50
Eta:
zobacz tu
2019 ...... dasz już z pewnością radę
23 wrz 16:58
Matma: dzieki kochNA JESTES
23 wrz 18:38