hmm pomocy :)
nati1: siemka

sprawdz czy trójkąty o danych bokach jest trójkątem prostokątnym
b)5,9,11
c)9,40,41
23 wrz 15:58
Joanna: z Pitagorasa:a2+b2=c2
23 wrz 16:08
nati3: ale jak podstawic czy jak

?
23 wrz 16:13
aśka: jesli 112=92+52 to jedzie prostokątny
412=402+92
23 wrz 16:34
nati3: i jak dalej
23 wrz 16:40
Joanna: jeśli po lewej i po prawej stronie będzie taki sam wynik,znaczy ,że są prostokątne
23 wrz 17:14
nati3: oki
23 wrz 17:18
Joanna: b)5
2+9
2=11
2
25+81≠121,więc nie jest prost.
c)9
2+40
2=41
2
81+1600=1681,więc jest prostokąt.
Proste,prawda?
23 wrz 17:25
nati3: a czemu c jest protkokatne

nie z kumałam tego
23 wrz 17:31
Squall: Jest prostokątne, ponieważ suma kwadratów długości przyprostokątnych (a
2+b
2) jest równa
kwadratowi długości przeciwprostokątnej (c
2)
23 wrz 17:34
Joanna: no bo 81+1600,czyli 92+402 wynosi1681,tyle samo ile 412(też1681)
23 wrz 17:34
nati3: oki

* dziekuje
23 wrz 17:37