co to jest kapitalizacja? i czy powinnam to wiedzieć, żeby zdać maturę?
em: Wpłacono 500 zł na lokatę dwuletnią, przy rocznej stopie 6% i kapitalizacji co pół roku. Po 2
latach stopa konta wynosi:
a) 500 * (1,12)2
b) 500 * (1,06)2
c) 500 * (1,06)4
d) 500 * (1,03)4
23 wrz 20:36
Bogdan:
Tutaj K
0 = 500, p = 6, m = 2 (bo odsetki dopisywane są 2 razy w roku), n = 2
23 wrz 20:56
Eta:
odp, d)
Kp = 500zł −−− kapitał początkowy ( lokata)
bo: p= 6% −−− oprocentowanie roczne
p2= 3% = 0,03 −−− przez pół roku
kapitalizacja: k =2 bo 2 razy w roku
n=2 , bo 2−letnia lokata
więc ze wzoru na procent składany:
Kp( 1 + p2)n*k
500( 1 + 0,03)2*2 = 500( 1,03)4
23 wrz 21:05
Eta:
Bogdanie .... nie podajesz informacji, że pomagasz
23 wrz 21:07
Bogdan:
Eto, poprawię się
23 wrz 21:08
Eta:
ok.
23 wrz 21:11