usunąć niewymiernośc z mianownika
j:
jak to zrobić pomnożyć razy a −
√a2 − b2 ? i wyjdzie w mianowniku a
2 − a − b ?
23 wrz 12:16
Eta:
(a + √a2 −b2)( a − √a2 −b2) = a2 − ( a2−b2) = a2 −a2 +b2 = b2
23 wrz 12:20
j: | | a − √a2 − b2 | |
faktycznie ale głupotę palnąłem  czyli ostateczny wynik będzie |
| ? |
| | b2 | |
b
2 może być w mianowniku ?
23 wrz 12:31
Eta:
oczywiście ,że może ..., bo b
2 jest wymierne
23 wrz 12:37
Eta:
dodaj ,że przy założeniu : b≠0
23 wrz 12:39
j: ok Dzięki wielkie, muszę teraz ostro się wziąć za mate, a bez waszej pomocy miałbym wiele
wątpliwości, dobrą robotę tutaj odwalacie
23 wrz 12:43
j: dodam że przy tym zadaniu był dopisek a>=0 b>0 zmienia to coś ?
23 wrz 12:45
Eta:
oczywiście , takie powinno być założenie, co oznacza ,że b≠0
Powodzenia
23 wrz 13:32