Wykonaj działania
Mat: | X+2 | | X+3 | | 3X−1 | |
| + |
| − |
|
|
| X2 | | 2−X | | 2−X | |
Czy w tym przykładzie zacząć od sprowadzenia wszystkich ułamków do wspólnego mianownika i
wykonania działań w licznikach wg kolejności czy można tu najpierw odjąć dwa ułamki
| | X+3 | | 3X−1 | |
|
| − |
| bo mają ten sam mianownik? |
| | 2−X | | 2−X | |
23 wrz 15:15
Bogdan:
| x+ 2 | | x + 3 | | 3x − 1 | | x+ 2 | | x + 3 − 3x + 1 | |
| + |
| − |
| = |
| + |
| = |
| x2 | | 2 − x | | 2 − x | | x2 | | 2 − x | |
| | x+ 2 | | −2x + 4 | | x+ 2 | | −2(x − 2) | | x+ 2 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + 2 |
| | x2 | | 2 − x | | x2 | | −(x − 2) | | x2 | |
23 wrz 18:16
Mat: Super Bardzo dziękuje za odpowiedz
23 wrz 20:00
Bogdan:
23 wrz 20:00