logarytmyyyyy
euphoriaaa: kurde sluchajcie nie jestem leniem z matmy ale tego kompletnie nie rozumiem

zapisz za pomocą jednego logarytmu wyrażenie:
log
2 6 + log
b 5 − log
b 2
23 wrz 17:56
euphoriaaa: :(
23 wrz 17:59
nikt: wystarczy że użyjesz podstawowych działań na logarytmach , zajrzyj do książki tam na pewno mas
rozpisane , jedno to dodawanie a drugie to odejmowanie logarytmów
23 wrz 18:00
euphoriaaa: ale są inne podstawy
23 wrz 18:00
Bogdan:
Czy w drugim i trzecim wyrażeniu z logarytmem jest podstawa 6 ?, bo wygląda jak literka b.
Jeśli jest tak: log
26 + log
65 − log
62, to trzeba skorzystać z wzoru:
23 wrz 18:22
euphoriaaa: nie to jest litera b
23 wrz 18:24
euphoriaaa: B
23 wrz 18:26
Bogdan:
Spróbuj wykonać działanie samodzielnie, pokaż wynik.
23 wrz 18:28
euphoriaaa: log
2 6 + log
b − log
b 2 = log
2 6 + log
b ( 5/2) = log
2 6 + log
b 5/2
i dalej nie wiem poniewaz mam dwie rozne podstawy
23 wrz 18:32
Squall: | | 5 | | logb6 | | 5 | |
log26+logb5−logb2=log26+logb |
| = |
| +logb |
| |
| | 2 | | logb2 | | 2 | |
23 wrz 18:32
euphoriaaa: logb 5/2 po znaku = miało być
23 wrz 18:33