1/ a,b,c −−− tworzą ciąg arytm => 2b = a +c
i z treści zad. a +b +c = 15 => 2b +b = 15 => b = 5
i a+5, b+3, c+19 −−− tworzą ciag geom => (b+3)2 = ( a+5)(c +19)
dokończ to już proste.....
zad.2)
podobnie:
27, x, y −−−tworzą ciąg geom => x2 = 27*y
i x, y, −3 −−− " " " arytm . => 2y = x −3
rozwiąż ten układ równań: wyznacz x i y
| a1 +a30 | ||
S30 = | *30 | |
| 2 |
..Pomyślę później jak to dalej rozgryźć
..Wszystko poszło gładko
..
Niestety mam następne zadania i nie wiem ,jak do nich "podejść"...
1/Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=6nn+1.Wykaż,że(a1,a3−12,a5)jest ciągiem
arytmetycznym.
2/Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=n2n+1.Wykaż,że(a2,a3,24364 jest ciągiem
geometrycz.
3/W ciągu arytm.różnica między siódmym i drugim wyrazem jest równa 20,a a4=17.Oblicz ile
początkowych wyrazów tego ciągu daje w sumie 860.
4/Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=−2x+2 dla x∊(−∞,−1>
3x+1 dla x∊(−1,1)
−x−2 dla x∊<1,+∞)
Wiem,że wyjdzie −2,bo narysowałam sobie wykresy,ale jak to zrobić bardziej
inteligentnie?
?
zad1
podstawiając za n= 1 wyznaczysz a1
n=3 " " a3
n =5 " " a5
zatem: a1 =62=3 , a3 = 92 −12 = 4 a5= 5
3, 4,5 −−−tworzą ciąg arytm. bo r= 4 −3= 5 − 4= 1
zad2/ podobnie ,, wyznacz q , q −−− ma być stałe
zad3/
a7 − a2 = 20 i a4 = 17
a1 +6r −( a1 +r)=20 i a1 +3r = 17
wyznacz "r" i "a1"
następnie:
| a1 + an | ||
Sn = | *n
| |
| 2 |
jeżeli masz wyznaczyć miejsca zerowe? ( tak się domyślam, ale tylko się domyślam
to :
−2x +2 =0 i x€(−∞, −1>
x = 1 −−− nie jest miejscem zerowym ,bo nie należy do rozpatrywanego przedziału
zatem:
3x +1=0 i x€( −1,1)
x = −13 −−− jest miejscem zerowym, bo należy do tego przedziału
oraz:
−x −2=0 i x€<1,∞)
x = −2 −−− nie jest miejscem zerowym , bo nie należy do tego przedziału
Odp: f(x) ma tylko jedno miejsce zerowe : x = −13
zatem Twoja sugestia jest błędna
Pozdrawiam.
,rzeczywiście chodziło o miejsce
zerowe..Dziękuję za pomoc i wskazówki.Wezmę się za te zadania jutro.
Miłego,pracowitego wieczoru!