Korki ni e wchodzić
Ludi: Funkcja kwadratowa o miejscach zerowych x1 = −3 i x2= 4 , której wykres przechodzi przez
punkt P = (0,12) ma wzór:
23 wrz 21:15
Ludi: x1 i x2 to miejsca zerowe funkcji kwadratowej i teraz potrzebujesz dojść do wzoru funkcji
23 wrz 21:16
Ludi: skoro masz podane 2 miejsca zerowe to możesz korzystać ze wzoru na postac iloczynową funkcji
kwadratowej. F=a(x−x1)(x−x2)
23 wrz 21:18
Ludi: no istarczy ci teraz za x1 i x2 podstawić te dwa miejsca zerowe
i jeszcze sprawdzić czy funkcji jest malejąca czy rosnąca WTEDY ZA A podstawiasz nic albo minus
23 wrz 21:19
Giluu: czyli bedzie F=a(x−(−3)(x−4)
23 wrz 21:22
Bogdan:
Ciepło, ciepło.
Postać iloczynowa y = a(x − x1)(x − x2)
12 = a(0 + 3)*(0 − 4) ⇒ 12 = −12a ⇒ a = −1
y = −(x + 3)(x − 4) ⇒ y = −x2 + x + 12
23 wrz 21:22
Bogdan:
Nie ma w matematyce pojęcia
nic
23 wrz 21:23
Ludi: tak a dokładniej będzie f=−(x+3)(x−4)
23 wrz 21:23
Ludi: ju z kapujesz giluu
23 wrz 21:24
Giluu: tak jest

dzięki za wytłumaczenie
23 wrz 21:28