zadanka
magda: Nie wiem jak się do tego zabrać, błagam o rozwiązanie:
zad 1 Prosta o równaniach x−y+3=0 przecina parabolę o równaniu y=x2−4x+3 w punktach A i B.
Wyznacz współrzędne punktów A i B. Oblicz pole trójkąta ABC, gdzie C jest wierzchołkiem
paraboli.
zad2 Boki trójkąta są zawarte w prostych o równaniach y=2x−10 , y=1/2x + 5 oraz x−3y+20=0.
Oblicz współrzędne wierzchołków tego trójkąta. Wykaż że trójkąt ten jest prostokątny.
23 wrz 20:57
Bogdan:
1. Jak to nie wiesz, rozwiąż po prostu układ równań:
x − y + 3 = 0
y = x2 − 4x + 3
23 wrz 20:59
Bogdan:
2. Każdy wierzchołek trójkąta jest punktem należącym do dwóch prostych.
Rozwiąż więc trzy układy równań:
23 wrz 21:01
ina: w trójkącie równoramiennym o ramionach długości 10 cm i podstawie długości 8 cm dłuższa
wysokość ma długość 6 cm. oblicz długość krótszej wysokości tego trójkąta.
13 sty 17:16