wyznacz wszystkie ekstrema funkcji
nikt: Wyznacz wszystkie ekstrema funkcji:
f(x,y)= −x3−y3+6xy określonej na R2
Prosiłbym o kolejne opisanie etapów zadania (czyli co konkretnie policzono żeby tak wyszło)
23 wrz 17:57
Bogdan:
Wpisz w wyszukiwarkę na tym forum hasło ekstremum, potem ekstrema,
znajdziesz wiele rozwiązanych podobnych przykładów.
23 wrz 18:27
23 wrz 18:34
Bogdan:
Tak.
Możemy razem rozwiązać Twoje zadanie. Jesteś gotowy do współpracy? Jeśli tak, to
wyznacz pochodne I rzędu, czyli f'x oraz f'y. Podaj wyniki.
23 wrz 18:38
nikt: f'x=−3x2+6y
f'y=−3y2+6x
23 wrz 18:46
nikt: teraz mam przyrównać do zera te pochodne?
23 wrz 18:51
Bogdan:
Dobrze. Rozwiąż teraz układ równań:
f'
x = 0
f'
y = 0
Stosuj dolne indeksy, zobacz tu obok
wpisz a otrzymasz oraz niżej kliknij
w
Kliknij po więcej przykładów
23 wrz 18:52
nikt: ok, przepraszam nie zauważyłem dolnych indeksów
x = 2 y = −2
23 wrz 19:03
nikt: pomyłka x=0 y =0
23 wrz 19:11
Bogdan:
Nie całkiem. Są 2 rozwiązania: x1 = 0 i y0 = 0 oraz x1 = 2 i x2 = 0.
Mamy więc 2 podejrzane o ekstremum punkty: A = (0, 0) oraz B = (2, 2).
Wyznacz teraz pochodne cząstkowe II rzędu, czyli f''xx, f''xy, f''yx, f''yy.
23 wrz 19:19
Bogdan:
Poprawiam − Są 2 rozwiązania: x1 = 0 i y1 = 0 oraz x2 = 2 i y2 = 2.
23 wrz 19:20
Bogdan:
Jeszcze raz zaraz poprawię
23 wrz 19:22
nikt:
f''xx=−6x+6y
f''xy=−3x2+6
f''yx=−3y2+6
f''yy=−6y+6x
23 wrz 19:27
Bogdan:
| | 1 | |
1. −3x2 + 6y = 0 ⇒ x2 − 2y = 0 ⇒ y = |
| x2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2. −3y2 + 6x = 0 ⇒ y2 − 2x = 0 ⇒ |
| x4 − 2x = 0 ⇒ |
| x(x3 − 8) = 0 |
| | 4 | | 4 | |
2. x
1 = 0 lub (x − 2)(x
2 + 2x + 4) = 0 ⇒ x
2 = 2
| | 1 | | 1 | |
1. y1 = |
| * 0 = 0 lub y2 = |
| * 4 = 2 |
| | 2 | | 2 | |
A = (0, 0), B = (2, 2)
Sprawdź moje obliczenia.
23 wrz 19:27
Bogdan:
Pochodne cząstkowe II rzędu wyznaczymy jeszcze raz.
23 wrz 19:28
nikt: jeden y=0 wychodzi 2 wychodzi y=−2 , podstawiam do równania z x i jedno wychodzi x2=−4 więc to
nie może być i wychodzi drugi x=0
23 wrz 19:29
Bogdan:
Jeśli f'x = −3x2 + 6y, to f''xx = −6x, f''xy = 6
Jesli f'y = −3y2 + 6x, to f''yx = 6, f''yy = −6y
Do tych pochodnych trzeba wstawić współrzędne punktów A i B:
f''xx(0, 0) = 0, f''xy(0, 0) = 6
f''yx(0, 0) = 6, f''yy(0, 0) = 0
Zrób to samo dla punktu B = (2, 2)
23 wrz 19:33
nikt: co do równań to miałem błąd i dlatego wychodził mi jeden y=−2 ,ale już poprawiłem.
f''xx=−12 f''xy=6
f''yx=6 f''yy=−12
23 wrz 19:37
Bogdan:
Z drugich pochodnych tworzymy wyznacznik:
| 0 6 |
W(0, 0) = | | = 0 − 36 = −36 < 0, brak ekstremum w punkcie A(0, 0).
| 6 0 |
23 wrz 19:38
Bogdan:
Ok.
Wyznacz wyznacznik W(2, 2)
23 wrz 19:39
nikt: czyli
|−12 6|
W(2,2)=| |= 144−36=108 > 0
| 6 −12|
czyli jak jest większe od zera to jest ekstremum w punkcie B ,o to chodziło?
23 wrz 19:43
Bogdan:
Jeśli wartość wyznacznika W(x0, y0) < 0, to brak ekstremum.
Jeśli wartość wyznacznika W(x0, y0) = 0, to trzeba zastosować dodatkowe narzędzia
dla ustalenia istnienia ekstremum w punkcie (x0, y0).
Jeśli wartość wyznacznika W(x0, y0) > 0 i f''xx(x0, y0) > 0 (względnie
f''yy(x0, y0) > 0 ), to w punkcie (x0, y0) jest minimum.
Jeśli wartość wyznacznika W(x0, y0) > 0 i f''xx(x0, y0) < 0 (względnie
f''yy(x0, y0) < 0 ), to w punkcie (x0, y0) jest maksimum.
23 wrz 19:43
nikt: czyli to jest maximum w punkcie b
23 wrz 19:46
Bogdan:
Tak, w punkcie B(2, 2) jest maksimum, bo f''xx(2, 2) = −12 < 0.
Można obliczyć wartość tego ekstremum: f(2, 2) = −23 − 23 + 6*2*2
23 wrz 19:46
Bogdan:
I to wszystko
23 wrz 19:46
nikt: Bardzo dziękuje , już chyba rozumiem
23 wrz 19:47
Bogdan:
Ja również dziękuję za podjęcie współpracy i życzę powodzenia
23 wrz 19:51
nikt: A tak z ciekawości to "Jeśli wartość wyznacznika W(x0, y0) = 0, to trzeba zastosować dodatkowe
narzędzia dla ustalenia istnienia ekstremum w punkcie (x0, y0)." JAKIE TO DODATKOWE NARZĘDZIA?
23 wrz 20:19
Bogdan:
To trochę dłuższy wywód. Znajdziesz informacje o ekstremum funkcji wielu zmiennych
gdzieś w internecie, spróbuj wpisać odpowiednie hasło w jakąś wyszukiwarkę np. w GOOGLE.
23 wrz 20:50