Wielomiany- POKAŻ, ze wielomian ....
Sebol: Pokaż, że jeśli wielomian W(x)= x
3+p+q ma pierwiastek podwójny to wtedy:
(p/3)
3+(q/2)
2=0
w góry wielkie dzięki
23 wrz 19:07
Bogdan:
Czy zapis wielomianu jest taki, jak podałeś, czy może jest taki: W(x) = x3 + px + q,
albo taki: W(x) = x3 + px2 + q ?
23 wrz 19:56
Sebol: W(x)= x3+px+q
sry
23 wrz 20:18
Bogdan:
Niech p + q = d
Wielomian W(x) = x3 + d ma tylko jeden pierwiastek w zbiorze R.
x3 + d = 0 ⇒ (x + 3√d)(x2 − 3√d * x + 3√d2 ) = 0 ⇒ x = −3√d
Popraw treść zadania.
23 wrz 20:18
Bogdan:
Teraz lepiej
23 wrz 20:19
23 wrz 20:29
Bogdan:
x
1 − pierwiastek podwójny,
x
3 − trzeci pierwiastek.
Na podstawie wzorów Viete'a:
2x
1 + x
3 = 0 ⇒ x
3 = −2x
1
| | −p | |
x12 + 2x1x3 = p ⇒ x12 − 4x12 = p ⇒ −3x12 = p ⇒ x12 = |
| |
| | 3 | |
| | q | |
x12x3 = −q ⇒ −2x13 = −q ⇒ x13 = |
| |
| | 2 | |
| | −p | | q | |
x1 = ( |
| )1/2 i x1 = ( |
| )1/3 |
| | 3 | | 2 | |
| | −p | | q | |
( |
| )1/2 = ( |
| )1/3 / 6 |
| | 3 | | 2 | |
| | −p | | q | | p | | q | |
( |
| )3 = ( |
| )2 ⇒ −( |
| )3 = ( |
| )2 |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | p | | q | |
Stąd ( |
| )3 + ( |
| )2 = 0 |
| | 3 | | 2 | |
23 wrz 20:41
Eta:
ok
zatem mam z głowy, bo już miałam pisać.
23 wrz 20:45
Bogdan:
23 wrz 20:51
AS: Bogdanie − podaję nieco inną wersję gdyby rozwiązujący nie znał wzorów
Viete'a dla równania stopnia trzeciego.
a − pierwiastek podwójny , b − trzeci pierwiastek
Równanie ma postać
(x − a)
2*(x − b) = x
3 + p*x + q
Po wykonaniu działań i uporządkowaniu
x
3 − (2*a + b)*x
2 + (a
2 + 2*a*b)*x − a
2*b = x
3 + p*x + q
Porównując współczynniki przy tych smych potęgach mamy układ równań
2*a + b = 0
a
2 + 2*a*b = p
−a
2*b = q
Z pierwszego równania b = −2*a wstawiam do trzeciego równania
−a
2*(−2*a) = q
2*a
3 = q
a =
3√q/2 b = −2*a = −2*
3√q/2
Znalezione a i b wstawiam do równania drugirgo
3√(q/2)2 + 2*
3√(q/2)*(−2*
3√(q/2) = p
3√(q/2)2 − 4
3√(q/2)2 = p
−3*
3√(q/22} = p
3√(q/2)2 = −p/3 podnosząc obie strony do potęgi trezeciej mamy
24 wrz 11:32
24 wrz 12:54
AS: Oddaj mi trochę wolnego czasu
24 wrz 13:07