ile rozwiązań?
Dwie blondynki i brunetka ;D: liczba rozwiązań równania (x2 − 5)/ (5−x) =0
23 wrz 15:51
Matma: pomnoz nawias przez nawias
23 wrz 15:53
Matma: a sory co ja gadam niexD
23 wrz 15:54
Matma: kurde nie pomoge sorki
23 wrz 15:55
aśka: dwa rozwiązania
(x2 − 5)/ (5−x) =0 /* (5−x)
x2−5=0
Δ=20 jeśli Δ>0 to są 2 rozwiązania
23 wrz 16:38
Dwie blondynki i brunetka ;D: dzięx
23 wrz 17:04
Eta:

założenie x≠5
−x −5=0 => x = −5
Odp: równanie ma jedno rozwiązanie x = −5
23 wrz 17:05
Eta:
aśka nie podała założenia, a to jest błąd , bo równanie jest wymierne
23 wrz 17:07
Eta:
Sorry ,
| | (x −√5)( x +√5) | |
Poprawiam; |
| =0
|
| | 5 −x | |
więc są dwa rozwiązania:
x=
√5 lub x = −
√5
PS:
aśka najmocniej przepraszam, wzięłam x
2 − 25 ( źle popatrzyłam
23 wrz 17:11
Eta:
założenie koniecznie: x≠ 5
23 wrz 17:12