Oblicz warość wyrażenie.
motyl: (γ−3α)2 − (γ− 4α)2 − 6αγ
α= 1/ √2−1
γ=√2
23 wrz 21:16
Edek: | | 1 | | 1 | |
y2−6ay+9a2−y2+8ay−16a2−6ay= −4ay−7a2=−4* |
| *√2−7*( |
| )2=
|
| | √2−1 | | √2−1 | |
−4(
√2+1)*
√2−7(
√2+1)
2=−4(2+
√2)−7(2+2
√2+1)=−8−4
√2−21−13
√2=−29−17
√2
23 wrz 21:30
Eta:
Poprawimy :
Edek pomylił się : −7*2√2 = −14 √2
α= 1√2−1 = √2+1
γ= √2
wykorzystujemy róznicę kwadratów: a2 − b2 = ( a −b)(a+b)
zatem
( γ−3α+γ−4α)( γ−3α−γ+4α) −6αγ= (2γ−7α)*α −6αγ= −4αγ −7α2= −α(4γ +7α)
podstawiając za α i γ otrzymamy:
− (√2 +1)( 4√2+7√2+7)= −(√2+1)(11√2+7) = −29 − 18√2
23 wrz 22:29
AROB: Dobry wieczór
Eta i
Bogdanie. Miłego wieczoru!
23 wrz 22:33
Eta:
Witam

Raczej miłej nocy ..... dla "nocnych Marków"
23 wrz 22:36
Bogdan:
Dobry wieczór
AROB
23 wrz 23:00
motyl: dzięki
24 wrz 09:31