trapez
Magda: W trapezie równoramiennym ABCD wysokość DE ma taką samą długość, jak krótsza podstawa DC i
dzieli dłuższą podstawę na AB na odcinki w stosunku 1:2.
a)oblicz miary kątów trapezu
b)wiedząc, że pole trapezu jest równe 162cm2 , oblicz |AB| i |DC|
23 wrz 21:06
Bogdan:
Rozwiązuję
23 wrz 21:58
Bogdan:
| | a − b | | a + b | |
x = |
| , 2x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2x | | a + b | |
| = |
| ⇒ |
| = 2 ⇒ a + b = 2a − 2b |
| | x | | a − b | |
a = 3b ⇒ x = b i 2x = 2b
Miary kątów trapezu przy dłuższej podstawie sa równe 45
o, przy dłuższej 135
o.
| | 1 | |
Pole trapezu: 162 = |
| * (3b + b) * b ⇒ 162 = 2b2 i b > 0 ⇒ b = 9 |
| | 2 | |
|AB| = a = 3b = 3*9 = 27, |CD| = b = 9
23 wrz 22:13