Zadanie.ee
Ona_18: Z miasta A do miasta B wyruszyly trzy samochody w godzinnych odstepach. Do miasta B dojechaly o
tej samej godzinie. Wiedząc, że średnia prędkość pierwszego samochodu wynosiła 50km/h, a
drugiego 60km/h, oblicz::
a) odleglosc miedzy miastami A i B
b) o ile srednia predkosci trzeciego samochodu rozni sie od sredniej predkosci pierwszego
samochodu.
23 wrz 15:04
Miś:

Rysunek przedstawia sytuację po 1 godzinie. II samochód dogonić I samochód:
50 km = (60 km/h − 50 km/h) * t ⇒ t = 5 h
droga AB = (5h + 1) * 50 km/h = 300 km
lub
AB = 5h * 60 km/h = 300 km
| | 300 km | |
III samochód V = |
| = 75 km /h |
| | 4 h | |
23 wrz 15:20