działania w zbiorach liczbowych
kasiik: iloczyn dwoch kolejnych liczb całkowitych nieparzystych jest o 34 mniejszy od kwadratu liczby
mniejszej . co to za liczby?
wykaz,że suma czterech kolejnych liczb całkowitych nieparzystych jest podzielna przez 8
23 wrz 21:16
kasiik: proszę o pomoc
23 wrz 22:18
AROB: pomagam
23 wrz 22:19
AROB: Zad. 1. Dwie kolejne liczby nieparzyste zapisujemy: 2n+1, 2n+3.
Na podstawie treści powstaje równanie:
(2n + 1)(2n + 3) + 34 = (2n + 1)2
4n2 + 6n + 2n + 3 + 34 = 4n2 + 4n + 1
Po redukcji: 4n = −36 ⇒ n = −9
Czyli szukane liczby to: 2n + 1 = 2 * (−9) + 1 = −17
2n + 3 = 2 * (−9) + 3 = −15
Zad. 2. (2n+1) + (2n+3) + (2n+5) + (2n+7) =
= 8n + 16 = 8(n + 2)
Czynnik 8 w iloczynowym wyniku oznacza, że dana suma jest liczbą podzielną przez 8.
23 wrz 22:30
kasiik: dziękuję bardzo
23 wrz 22:39
AROB:
23 wrz 22:48
Bogdan:
Nie ma co robić, więc wtrącę 3 grosze.
W tego rodzaju zadaniach określenie "nieparzyste" lub "parzyste" tylko pozornie niesie
informację o nieparzystości lub o parzystości liczb, istotna jest tu informacja o tym, że
liczby różnią się o 2.
W rozwiązaniu i tak otrzyma się liczby nieparzyste lub parzyste.
Można więc rozwiązać to zadanie używając dowolnych oznaczeń dla dwóch liczb różniących
się o 2. Najwygodniej jest przyjąć: x − 1, x + 1. Rachunki stają się przy takich oznaczeniach
prostsze.
Np. biorąc to zadanie mamy:
(x − 1)(x + 1) + 34 = (x − 1)
2 ⇒ x
2 + 33 = x
2 − 2x + 1 ⇒ 2x = −32 ⇒ x = −16.
Stąd: x − 1 = −16 − 1 = −17, x + 1 = −16 + 1 = −15
23 wrz 23:48
AROB: Dzięki
Bogdanie za "wykładzik".
24 wrz 00:04
Eta:
Bogdanie myślałam ,że wtrącisz przynajmniej
1 000 zł , a tu tylko 3 grosze
24 wrz 00:08
Eta:
Bardzo
ważne ... te 3 grosze
24 wrz 00:10
AROB:
24 wrz 00:12
Bogdan:
24 wrz 00:20
24 wrz 00:33
Bogdan:
Dobranoc
24 wrz 00:35
Eta:
Spokojnej nocy, miłych snów!
24 wrz 00:35