Proszę o pomoc
Madzia: Pierwiastkiem równania x2 +bx+c=0 jest liczba 7, drugi pierwiastek istnieje i też jest liczbą
całkowitą. Jaka jest wartość liczby c?
23 wrz 12:40
Miś:
Wzory Viète'a:
7 * x2 = c;
Czyli c musi być wielokrotnością liczby 7, tyle można powiedzieć nie znając wartości b.
23 wrz 14:10
Eta:
Miś
Pozdrawiam
23 wrz 14:16
Madzia: W takim razie to zadanie jest jakieś dziwne bo są podane warianty odpowiedzi
A. 24 B. 15 C. 8 D. 21
23 wrz 14:41
Bogdan:
Dzień dobry.
Nie jest dziwne, trzeba wybrać jedną z podanych czterech możliwości.
Tylko liczba 21 jest wielokrotnością 7, czyli x2 = 21.
23 wrz 14:52
Miś: Poprawną odpowiedzią jest odp. 21
Pozdrawiam Cię Eto!
23 wrz 14:53
Madzia: tak po prostu?
23 wrz 14:54