z
Matma: mam przykladow do h prosze tylko o rozwiazanie jednego
cosα=−3/4 a∊(π;3/2π)
23 wrz 19:00
AS: Tylko co z tym fantem zrobić?
Odczytać kąt? Znaleźć pozostałe funkcje tryg.
23 wrz 19:02
Matma: heh sorki
23 wrz 19:04
Matma: obliczyc pozostale funkcje tryg
23 wrz 19:05
23 wrz 19:09
AS: Masz podstawowe wzory
a) sin2(α) + cos2(α) = 1
b) tg(α) = sin(α)/cos(α)
Z punktu a) wyliczysz sin(α) mając dane cos(α)
Pozostaje tylko ustalić znak wyniku końcowego
α należy do III ćwiartki,sinus w III ćwiartce jest ujemny
wobec tego wynik należy zaopatrzyć w znak − (minus)
23 wrz 19:10
Matma: dzieki wam
23 wrz 19:11
Eta:
Witaj
AS
23 wrz 19:13
AS: Kłaniam się nisko,po staroszlachecku.
23 wrz 19:31
Eta:
czyli......
szarmancko 
Miłego wieczoru.
23 wrz 19:35