zad
Matma: sinα=3/5 α∊(π/2;π)
21 wrz 13:52
Matma: ?
21 wrz 18:27
Bogdan:
Co trzeba zrobić?
21 wrz 18:57
Matma: obliczyc wartosc pozostalych funkcji.tryg
23 wrz 14:56
Matma: oblicz bez urzywania kalkulatora wartosc funkcji tryg. 4−√3sin217
stopni+tg50stopnii*tg40stopni−√3cos217stopni
23 wrz 14:59
Matma: i to samo sinα*ctgα
−−−−−−−−−−−−− −tgα*sinα,gdy cosα=−2/3
cos2α
23 wrz 15:01
Matma: Bogdan poradzisz cos?
23 wrz 15:02
Matma: o Eta moge prosic Cie o pomoc

?
23 wrz 15:03
Matma: wiedzac ze sinα=√5/6 oblicz wartsc wyrazenia sin6α+cos6α
23 wrz 15:05
Matma:
23 wrz 15:19
Bogdan:
| | 3 | | π | |
1. Jeśli sinα = |
| i α∊( |
| , π) |
| | 5 | | 2 | |
to cosα < 0, tgα < 0, ctgα < 0 (druga ćwiartka).
| | sinα | | 1 | |
cosα = √1 − sin2α , tgα = |
| , ctgα = |
| . |
| | cosα | | tgα | |
23 wrz 15:23
Bogdan:
2.
4 − √3 sin217o + tg50o * tg40o − √3 cos217o =
= 4 − √3*(sin2α + cos2α) + tg50o * ctg50o = 4 − √3 * 1 + 1 = 5 − √3
Należy zapamiętać:
sin2α + cos2α = 1
tgα * ctgα = 1
tgα = ctg(90o − α)
ctgα = tg(90o − α)
sinα = cos(90o − α)
cosα = sin(90o − α)
23 wrz 15:29
Matma: dzieki bardzo naprawde
23 wrz 15:31
Matma: a to jak mam gdy?
23 wrz 15:34
Matma: przy tym z 15.01
23 wrz 15:34
Bogdan:
| sinα * ctgα | | | | sinα | |
| − tgα * sinα = |
| − |
| * sinα = |
| cos2α | | cos2α | | cosα | |
| | 1 | | sin2α | | 1 − sin2α | | cos2α | |
= |
| − |
| = |
| = |
| = cosα |
| | cosα | | cosα | | cosα | | cosα | |
23 wrz 15:34
Matma: o dziekuje bardzo
23 wrz 15:35
Matma: i po co jest to gdy?
23 wrz 15:36
Matma: obliczyc wartosc pozostalych funkcji.tryg
tgα=−3α∊(3/2π,2π)
cosα=−3/4 α∊(π,3/2π)
ctg=5/2 α∊(π,3/2π)
23 wrz 15:50
Matma: Bogdan po co tam jest gdy i pomozesz w dalszych?
23 wrz 15:55
Matma:
23 wrz 16:00
Matma:
23 wrz 16:17
Matma:
23 wrz 16:28
Matma: A TO eTA SPOJRZSYSZ?
23 wrz 18:39
Matma: eTA AS POMOZECIE?
23 wrz 18:49
Matma: moZE BOGUS SIE SKUSI
23 wrz 18:49
Bogdan:
| | 2 | | 2 | |
"gdy cosα = − |
| " oznacza, że trzeba liczbę − |
| wstawić w miejsce cosα |
| | 3 | | 3 | |
23 wrz 19:01
Bogdan:
W zadaniu sin6α + cos6α trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia:
a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2)
Stąd a6 + b6 = (a2)3 + (b2)3 = (a2 + b2)(a4 − a2b2 + b4)
23 wrz 19:05
Eta:
1/ α€
32π, 2π) −−− to końcowe ramię kąta α znajduje się w IV ćw. układu współrzędnych
zatem sinα <0 −−− ( ujemny)
cosα>0 −−−( dodatni)
tgα <0 i ctgα <0 ( ujemne)
zatem:
| | 1 | |
tgα= −3 => ctgα= |
| = −13
|
| | tgα | |
| | sinα | |
|
| = −3 ... => sinα= −3*cosα
|
| | cosα | |
więc ; z jedynki trygonometrycznej otrzymasz:
cos
2α= 1 − 9cos
2α => cos
2α=
110
| | √10 | | −3√10 | |
zatem sinα= −3* |
| = |
|
|
| | 10 | | 10 | |
pozostałe podobnie: ( najpierw ustal ,w której ćw. jest końcowe ramię kąta)
i ustal znaki szukanych wartości funkcji
zatem do pracy .......powodzenia
23 wrz 19:07
Matma: i koniec z tym:?
23 wrz 19:08
Bogdan:
Dobry wieczór Eto
23 wrz 19:09
Eta:
Dobry wieczór Bogdanie

Do
Matma ....... a co jeszcze chciałabyś?
licz pozostałe , podaj odp. .... sprawdzimy
23 wrz 19:12
Matma: kurde matme lubie nie powiem ale to jest czarna magia
23 wrz 19:13
Matma: tutaj o trygonometri jest wszytsko?
23 wrz 19:15
Matma: na stronce chodzi mi czy tez rozszerzenie
23 wrz 19:15
Matma: ?
23 wrz 19:17