pomocy
Misiek: Czy istnieje kąt α, dla którego:
a) sinα=√32 i sin(90−α) = 12
b) cosα=√55 i cos(90 − α) = 2√55
c) sinα= 25 i sin(90 − α) = 35
d) tgα= √2 i tg(90−α) = √22
23 wrz 12:50
Eta:
Witam

sin( 90
o −α)=
cosα , cos(90
o −α) =
sinα tg(90
o −α) =
ctgα
zatem:
np: c) sin(90
o −α) =
35 => cosα=
35
więc musi być spełniony warunek ;
sin
2α + cos
2α = 1
podstawiając otrzymamy:
(
25)
2 + (
35)
2 =
425 +
925 =
1325 ≠1
wniosek: taki kąt α −− nie istnieje
d)
podobnie , tg( 90
o −α) =
√22 => ctgα=
√22
teraz najprościej taki warunek: tgα*ctgα=1
więc
√2*
√22 =
22 =1
wniosek: taki kąt α −−− istnieje
pozostałe sprawdź podobnie, powodzenia
23 wrz 14:29
Misiek: Wielkie dzięki
23 wrz 14:38
lysy: a) sinα=√32 i sin(90−α) = 12
b) cosα=√55 i cos(90 − α) = 2√55
27 lis 20:35