matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.4.2009
Zadania
Odp.
3
gukvizo:
Do szkolnych zawodów szachowych zgłosiło się 16 uczniów, wśród których było dwóch faworytów. organizatorzy zawodów zamierzają losowo podzielić szachistów na dwie
4
Rogalik:
Trzy zdarzenia A,B,C zawarte w przestrzeni Ω sa parami rozłączne i A u B u C =Ω. Wiedząc że P(A)=2P(B)=3P(c) oblicz P(A)
8
Karola:
Ciąg (a
n
) określony jest przez warunki { a
1
= a
2
= 1 { a
n+2
= −a
n
dla n ≥ 1.
5
MisieQ:
:::rysunek::: Pewna bryła ,której kształt przedstawiono na rysunku obok, składa się z walca i stożka.
5
gukvizo:
Funkcja f(x) jest określona wzorem: f(x)= x+2 dla x ∈<−1;1)
9
ann.`:
Pieszy porusza się z prędkością 1,5m/s. W jakim czasie, poruszając sie z tą samą prędkoscią ,pokona drogę 27km ?
6
Asiulka:
POMOCY
10
IzabeL :
Na koniec roku absolwenci uzyskali z WF 275 ocen bardzo dobrych. Stosunek liczb ocen bardzo dobrych w klasach I , II, III wynosi odpowiednio 2 : 1 : 2.
5
lehu:
:::rysunek::: Znajdź prostokąt o największym polu wpisany w takiż trójkąt. Proszę o wskazówkę, jak
34
imię lub nick:
:::rysunek::: Witam, mam zadanie z konkursu matematycznego pod patronatem Instytutu Matematyki Wydziału
2
IzabeL:
Długość boków pewnego prostokąta wynoszą 9m i 18m. Podaj wymiary podobnego do niego prostokąta o polu równym 648cm
2
31
AneciaK122:
:::rysunek::: Teren między kinem a szkołą jest gęsto zabudowany. Można tę odległość pokonać na cztery
9
Julka:
POMOCY
4
Majka:
Na planie wykonanym w skali 1:200 odległość od sali matematycznej do pracowni fizycznej wynosi 7,5cm. Jak daleko jest w rzeczywistości od jednej sali do drugiej
32
Zdumak:
Do gimnazjum uczęszcza 1000 uczniów . 3/8 wszystkich uczniów stanowią pierwszoklasiści. Uczniów klas drugich jest o 8% więcej niż w klasach pierwszych.
1
asia38:
Bardzo proszę o pomoc w zadanku..Kompletnie nie wiem o co chodzi.. W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne.Rzucamy 3 razy monetą.Jeżeli reszka wypadnie 3 razy
4
Majka:
Witam wszystkich
potrzebuję do prezentacji jakiś ciekawostek i zastosowania brył obrotowych, czyli stożka,
3
ENka:
Napisz równanie prostej równoleglej do prostej y=3x+2 i przechodzącej przez punkt A=(3, −2)
8
mati:
Jedna z przyprostokątnych trójkata ma długość 8 a kąt leżący naprzeciw niej ma miare 70'.Oblicz długośc pozostałych boków trójkąta.
1
;(:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego,gdy krawędź podstawy a=6cm, wysokość ściany bocznej hb=8cm, wysokość ostrosłupa 12cm
8
Karla:
Witam serdecznie!
Mam nietypowe pytanie tzn zadanie
dotyczace matematyki
Jakieś ciekawostki o bryłach obrotowych (tj kula stozek walec) i ich zastosowanie w
17
Mickej :
Jestem absolwentem szkoły sredniej jej ludzie cieszmy sie
5
Pawa:
SPRAWDZENIE
Prosilbym o sprawdzenie tylko tego rownania bo umiem je zrobic i chodzi o napisanie
7
Chcem zdać Mature z Matmy:
2
4
6
2n
c
n
=
+
+
+...+
n
2
n
2
n
2
n
2
5
majka38:
Prosze o pomoc −z góry dziękuję Zadanie
4
(Oblicz Sumę) , jego (pierwszy wyraz) oraz (różnice)
√
2
1
√
2
1+
+
+
+...
2
2
4
5
Monika:
Trzy liczby ktorych suma rowna sie 13 tworza malejacy ciag geom. jesli od ostatniej odejmiemy 4 to otrzymmy ciag arytm. wyznacz te liczby
7
3−6x+12x
2
−24x
3
+...=8x
1
Wyznacz ciąg arytmetyczny,którego drugi wyraz jest równy 1,a suma pięciu początkowych wyrazów jest równa 20.
1
gukvizo:
W roku 2005 na uroczystości urodzin zapytano jubilata ile ma lat. Jubilat odpowiedział "Jeśli swój wiek sprzed 10lat pomnożę przez swój wiek za 11 lat to otrzymam rok mojego
2
Luik:
(c
2
−2n+3)(4−n
2
) n=c
4
Aniolek:
Jak to z tego wyciagnac b
2
?
3
Tomasz:
Rozwiąż nierówność: (x
2
−1)
4
−2(x
2
−1)
2
−8≤0
1
Aniolek161:
Prosze o pomoc
Dany jest wektor AB[4;−5] oraz wektor AC[−3;2]. Wiedzac ze A(3,1) oblicz wspolrzedne
13
Klaudia:
W trapezie równoramiennym podstawy mają 5cm i 11cm, natomiast przekątna trapezu jest jednocześnie dwusieczną kąta ostrego trapezu. Oblicz obwód i pole trapezu.
1
Koczer:
Pewien ciąg geometryczny ma parzystą liczbę wyrazów, których suma jest trzy razy większa od sumy wyrazów o numerach nieparzystych. Wyznacz iloraz tego ciągu.
0
rafik:
Bogdan zobacz tam do mnie PROSZĘ
3
Klaudia:
Latwe zadanie z trojkatem rownoramiennym. Suma długości ramion trójkąta równoramiennego prostokątnego wynosi 8. Oblicz:
3
Iwona:
Błagam o pomoc
Muszę mieć na dziś 2 zadanka:−)
0
Ola :
Proszę pomóżcie w zadaniu niżej bo teraz to już nie wiem
2
Koczer:
Wykaż, że jeżeli długości boków trójkąta tworzą ciąg geometryczny, to długości odpowiadających tym bokom wysokości trójkąta tworzą także ciąg geometryczny.
4
Koczer:
Dana jest następująca tablica liczb naturalnych zwana tablicą Pitagorasa:
2
rafik:
Mam dość... 6*3(1−
√
3
); 6*3(1+
√
3
); 3(1−
√
3
)
3
; 3(1+
√
3
)
3
2
Morf:
:::rysunek::: Przyjmijmy ,że strzałka jest obrócona w stronę punktu O. Środek strzałki znajduje się w
4
rafik:
Jak to obliczyć 5! i pod kreską ułamkową 2!3!
9
rafik:
a kwadrat+12a+36=3a kwadrat
6
Klaudia:
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−1,1), B(3,−1), C(1,3). Podaj punkt przecięcia się jego boków z osiami układu współrzędnych.
11
asia38:
Proszę o sprawdzenie wyniku.... W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne.Rzucamy 3 razy monetą.Jeżeli reszka wypadnie 3 razy
0
asia38:
Proszę o sprawdzenie wyniku.... W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne.Rzucamy 3 razy monetą.Jeżeli reszka wypadnie 3 razy
0
Grzegorz:
proszę o pomoc w: Grzegorz: wprawdzie to forum matemayczne, ale nie mam gdzie szukac pomocy
2
sisi:
Dla jakich wartości a i b liczby3 i −1 są pierwiastkami wielomianu x
3
+ax
2
+bx−3? Znajdź trzeci pierwiastek tego wielomianu.
2
sisi:
proszę o pomoc (x
2
+3x)(x
2
+4)(x
2
+4x+4)=0
2
kasia:
Rozwiąż równanie: x
5050
=2*2
2
*2
3
*....2
100
4
...:
Pomocy
Zmierzono wzrost grupy uczestników obozu sportowego i otrzymano następujące wyniki:
6
Ola:
pomóżcie W szpitalu przeprowadzono 14 operacji. Średni czas trwania operacji z tej grupy był równy
3
Aniolek161:
Błagam pomożcie ja to potrzebuje na jutro...
3x − 5
f(x)=
x−1
a) naszkicuj wykres funkcji f stosujac przesuniecie wykresu funkcji y=a/x
1
Aniolek161:
Bardzo prosze o pomoc... punkt a(2x−5; y
2
+1) oraz b(7−x; 6y+8) sa symetryczne wzgledem osi odcietych
13
jasio:
Pierwiastkami równania x
2
+px+p=0 Są dwie różne liczby x
1
, x
2
. Stosując wzory Viete'a zbadaj, czy istnieje taka wartość parametru p, przy której wyrażenie