naszkicuj wykres funkcji f stosujac przesuniecie wykresu funkcji y=a/x
Aniolek161: Błagam pomożcie ja to potrzebuje na jutro...
a) naszkicuj wykres funkcji f stosujac przesuniecie wykresu funkcji y=a/x
b) dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci
17 kwi 07:33
Życzliwa:
Musisz poprzekształcać odpowiednio wzór tej funkcji:
f(x)=(3x−5)/(x−1)=(3x−3−2)/(x−1)=[3(x−1)−2]/(x−1)=3−2/(x−1)
teraz narysuj wykres funkcji y=−2/x
a nastepnie przesuń o wektor u=[1,3].
w podpunkcie b) nie pomogę bo nie podałeś Aniołku całej treści zadania
17 kwi 12:22
Aniolek161: a) dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci dodatnie a dla jakich ujemne.
b) podaj monotonicznosc fynkcji f
17 kwi 13:59
carnal: dodatnie dla x∈(2;+∞), ujemne dla x∈(2;3)
rosnąca w całej dziedzinie [x∈(1;+∞)]
17 kwi 15:16