Oblicz
rafik: a kwadrat+12a+36=3a kwadrat
17 kwi 11:15
Bogdan:
Obok pola wpisywanie tekstu jest instrukcja pisania wyrażeń matematycznych.
Czy takie jest równanie?
a2 + 12a + 36 = 3a2
Jesli tak, to 2a2 − 12a − 36 = 0 /:2
a2 − 6a − 18 = 0
Teraz Δ, a1 = ..., a2 = .... dokończ sam
17 kwi 11:32
rafik: obliczyłem deltę ale nie wiem jak obliczyć pierwiastek z delty
17 kwi 13:01
Bogdan:
Podaj wartość swojej Δ
17 kwi 13:13
rafik: wyszło mi 108
17 kwi 13:16
Bogdan:
√108 = √36 * 3 = 6√3
17 kwi 13:19
rafik: czyli a1=3(1−√3) a2=3(1+√3)
17 kwi 13:23
rafik: czyli a1=3(1−√3) a2=3(1+√3)
17 kwi 13:33
Bogdan:
Tak
17 kwi 13:37
rafik: Dziękuję serdecznie za pomoc i za instrukcję pisania wyrażeń matematycznych
17 kwi 13:40