funkcje
gukvizo: Funkcja f(x) jest określona wzorem:
f(x)= x+2 dla x ∈<−1;1)
−(x−1)2 dla x∈<1,3>
a) sprawdź czy liczba a=(0,25)−0,5 należy do dziedziny funkcji f(x)
b) oblicz f(2) i f(3)
c) sporządź wykres funkcji f(x)
d) podaj rozwiązanie równania f(x)=0
e) zapisz zbiór wartości funkcji f(x).
17 kwi 20:12
Eta:
Pomagam
17 kwi 20:40
Eta:
a) D
f= < −1, 3>
0,25 =
14 więc (
14)
−12 = (4)
12 =
√4=2
więc a=2 € D
f
b)f(2) = −(2− 1)
2 = −1 ( bo 2€<1,3>
f(3) = −(3−1)
2= −4 podobnie
c) wykres narysuję Ci później

d) f(x)= 0 to x+2= 0 <=> x = −2 −− nie nalezy do <−1,1)
czyli nie jest rozwiazaniem
dla −(x−1)
2 = 0 <=> x −1 =0 <=>
x= 1 € <1,3> więc jest rozwiazaniem
e) Zw: = < f(−1) , f(3)>
policz f(−1) z pierwszej częśći bo −1€<−1,1)
f(3) ... z drugjej części bo 3€ <1,3>
i podaj ZW= < ..... , ..... >
to wsztstko
17 kwi 20:50
Eta:

Tu już widzisz zb. wartości
Zw = < 3, − 4>
1f(x) −− to jedna część wykresu dla x€<−1,1)
2f(x) −− to druga część dla x€<1,3>
( tu jest ta część paraboli , parabola ramionami do dołu:
bo − ( x −1)
2 i W( 1, 0)
Pozdrawiam
17 kwi 21:12
gukvizo: dziękuję bardzo za pomoc jak dobrze ze są tu tacy życzliwi ludzie
17 kwi 22:30
Eta: Miło mi
17 kwi 22:48