Wie ktoś rozwiązanie ?
AneciaK122:

Teren między kinem a szkołą jest gęsto zabudowany. Można tę odległość pokonać na cztery
różne sposoby, które przedstawiono na rysunku obok. Najkrótsza z tras jest oznaczona
numerem ?
postaram się narysować ten rysunek

ta czerwona trasa biegnie po zielonej do sQl
17 kwi 19:35
Basia: Tam musi być więcej informacji !
17 kwi 19:46
tim:

Basiu, teoretycznie nie. Ale potrzebny dokładniejszy rysuhnek.
Bo w moim rysunku, która jest krótsza?
17 kwi 19:48
AneciaK122: Ale mam tylko tyle ile napisałam
17 kwi 19:48
Basia: czarna,ale to porządny rysunek
17 kwi 19:52
tim:

Basiu, nie

, są identycznej długości... xD Jak przesuniesz równoległe, wyjdzie, że są
identyczne.
17 kwi 19:54
Basia: A nie, równe są.
17 kwi 19:55
Basia: Na rysunku Anety też musi być widać które odcinki sobie odpowiadają. A tutaj nie widać.
17 kwi 19:56
tim: No właśnie :ó
17 kwi 19:57
AneciaK122: noM takk ja mam widoczny ten rysunek . Ale starałam się narysować dobrze

Bo ja mam to po kratkach narysowane

moze wystarczy je policzyć ?
17 kwi 19:58
tim: Może zeskanuj? Albo spróbuj jak najdokładniej odwzrorować.
17 kwi 19:59
AneciaK122: a jak zeskanuje to jak potem mogę wam ten rysunek tutaj wstawić
17 kwi 20:00
17 kwi 20:04
17 kwi 20:29
Basia: Przy założeniu, że bok kwadracika =a, przekątna kwadracika = a√2.
To a nie ma tutaj znaczenia.
Załóż, że bok = 1, wtedy przekątna = √2.
No i musisz zsumować długość każdej drogi.
17 kwi 20:47
AneciaK122: o Jezusie o.O
17 kwi 20:49
Basia: Potem musisz te liczby porównać. Najpierw zsumuj i napisz co Ci wyszło.
17 kwi 20:50
AneciaK122: oK... tylko troche mi to zajmie
17 kwi 20:52
tim: Nie powinno. Kreska pionowa lub pozioma to 1, a ukośna to
√2. Tyle
17 kwi 20:53
AneciaK122: a jak jest
√2 +
√2 to jest 2
√2
17 kwi 21:00
tim: Yeap.
17 kwi 21:01
Basia: Tak.
17 kwi 21:01
AneciaK122: to wyszło mi takk
1. 10 √2
2. 9 √2
3.7 √2
4.12
17 kwi 21:02
Basia: Myślałam, że Cię już nie ma Tim.
17 kwi 21:02
AneciaK122: i co teraz
17 kwi 21:03
tim: Zaokrąglij √2 do 1,41 i oblicz.
17 kwi 21:05
Basia: Nie.
√2+√2 to 2√2
√2+√2+√2 = 3√2
ale 10+√2 to 10+√2 a nie 10√2
1. 10+√2
4. 12 o.k.
ale 2 i 3 ? policz oddzielnie kreski "po 1" i kreski "po √2" (w każdej drodze
oddzielnie)
i zapisz wynik w postaci a + b√2
17 kwi 21:05
tim: Ok ja narazie lece, pakuje prezent: d
17 kwi 21:08
AneciaK122: czyli w
2. bęDzie 7+2
√2 
3.3+5
√2
nE moge tego 3 i 5 dodać ?
17 kwi 21:49
Basia: wg mnie
2: 8 + 2√2
3: 4 + 4√2
nie możesz dodawać 3+5√2 to tak jakbyś chciała wykonać działanie 3 + 5a
2 i 3 jeszcze sprawdzę
17 kwi 22:15
Basia: Jest tak jak napisałam.
1: 10+√2
2: 8 + 2√2
3. 4 + 4√2
4: 12
szukamy najkrótszej
√2<2
10+√2<10+2
10+√12<12
czyli 4: na pewno odpada
porównujemy 1: i 3:
przypuśćmy, żę
10+√2≤4+4√2
6 ≤ 3√2 /:3
2 ≤√2
sprzeczność czyli
10+√2>4+4√2
czyli 1: odpada
porównujemy 2: i 3:
przypuśćmy, że
8+2√2≤4+4√2
4 ≤ 2√2 /:2
2 ≤ √2
sprzeczność
czyli 2: odpada
najkrótsza jest droga 3
17 kwi 22:28
AneciaK122: dziękuje
18 kwi 07:11