geometria
Klaudia: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−1,1), B(3,−1), C(1,3). Podaj punkt przecięcia się
jego boków z osiami układu współrzędnych.
17 kwi 11:06
Życzliwa:
Musisz najpierw wyznaczyć równania prostych zawierających każdy kolejny bok trójkąta.
Korzystając ze wzoru na równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty:
czyli np: pierwszy bok AB
y−1=[(1+1)/(−1−3)]*(x+1)
z tego otrzymujemy: y=(−1/2)x+1/2
Teraz rozwiązujesz układ równań {y=(−1/2)x+1/2
{y=0
z tego otrzymasz punkt przecięcia boku AB z osią 0X,
a z układu: {y=(−1/2)x+1/2
{x=0
punkt przecięcia boku AB z osią 0Y.
Pierwszy punkt to (1,0), a drugi (0,1/2). Analogicznie robisz pozostałe boki.
17 kwi 12:08
xpt:

musisz wyznaczyć równania prostych na których leżą boki tego trójkąta
|AC|, |AB|,
|BC|
Pożniej wyznaczasz ich przecięcia z oziami x i y.[
Potrzebne zrozy masz tutaj
1223
17 kwi 12:12
xpt: Życzliwa meni ubiegła, ale ja zrobiłem ładny rysunek :P
17 kwi 12:12
Bogdan:
Trzeba utworzyć równania prostych zawierających wierzchołki trójkąta.
Dla prostej z punktami A, B:
współczynnik kierunkowy a1 = −1 − 13 − (−1) = −24 = −12
Korzystamy z wzoru: y − y1 = a(x − x1),
gdzie (x1, y1) to współrzędne punktu A lub B,
wybieram punkt A(−1, 1):
y − 1 = −12(x + 1)
y = −12x − {1}{2} + 1
y = −12x + 12
Teraz wyznaczamy punkty przecięcia tej prostej z osiami:
z osią x: y = 0 => −12x + 12 = 0 => x = 1
z osią y: x = 0 => y = −12
W ten sam sposób postępujemy z prostymi zawierającymi punkty A, C oraz B, C.
17 kwi 12:24
Bogdan:
Poprawka (wkradł się chochlik): z osią y: x = 0 => y = 12
17 kwi 12:25
Klaudia: dzieki bardzo !
17 kwi 12:54