Rozwiąż Równanie
Chcem zdać Mature z Matmy: 3−6x+12x2−24x3+...=8x
17 kwi 15:21
asia38: z matmy może zdasz,gorzej z j.polskim
17 kwi 15:23
17 kwi 15:28
carnal: to prawda, przykro patrzeć
chyba się gdzieś walnęłam, ale generalnie idea jest:−)
3 − a
1
2x
n−iloraz q
| | (3−(2xn)n) | |
suma − Sn= |
|
|
| | 1−2xn | |
3−2x
n2=8(1−2x
n)
−2x
n2−16x
n−5=0
2x
n2+16x
n+5=0
i liczysz.
17 kwi 15:32
Eta: Witam

Poprawiam rozwiązanie
17 kwi 15:43
Eta:
po lewej stronie masz sumę ciągu geometrycznego nieskończonego
czyli suma ta jes zbieżna do:
| | a1 | |
S = |
| gdzie IqI < 1 −−−− to warunek konieczny
|
| | 1 −q | |
a
1 = 3 q = −2x więc I−2xI <1
czyli −2x <1 i −2x > − 1
to: x > −
12 i x <
12
więc
q= x€ (−12, 12) \ {0}
teraz korzystamy z tego ,że
[C[ S =
a11−q gdzie S= 8x
więc
31+2x = 8x
rozwiązując równanie otrzymasz "x"
pamiętaj ,że x€ ( −
12,
12) \ {0}
tylko taki x uwzględnij w odp:
PS: powinno Ci wyjść
x = 14
17 kwi 15:55
Mickej : właśnie to tak zwany szereg geometryczny

którego nie ma na maturze
17 kwi 19:22
Mickej : zrobił bym sobie dzisiaj jakieś zadanko

takie trudne

ale niestety nie ma:(
17 kwi 19:23