Bogdan:
a, b, c − długości boków trójkąta, a ≤ b ≤ c
Z własności ciągu geometrycznego: b
2 = ac
h
a, h
b, h
c − długości wysokości opadających na bok zaznaczony w indeksie dolnym,
Pole trójkata:
12ah
a =
12bh
b =
12ch
c
| | hb | | hb | |
Stąd a = b * |
| oraz c = b * |
|
|
| | ha | | hc | |
| | hb | | hb | |
Skoro ac = b2 to b * |
| * b * |
| = b2
|
| | ha | | hc | |
| | hb | | hb | |
Po podzieleniu dwustronnym przez b2 otrzymujemy: |
| * |
| = 1
|
| | ha | | hc | |
czyli h
b2 = h
a * h
c co spełnia warunek na to, aby ciąg h
a, h
b, h
c
był ciągiem geometrycznym.