Pierwiastkami równania
jasio: Pierwiastkami równania x
2+px+p=0 Są dwie różne liczby x
1, x
2. Stosując wzory Viete'a
zbadaj, czy istnieje taka wartość parametru p, przy której wyrażenie
(x
1+2x
2)(x
2+2x
1) osiąga wartość 1.
Jak mam się w ogóle za to zabrać?

Liczę na waszą pomoc

.
17 kwi 07:03
xpt: To wyrażenie które Ty napisałeś po wymnożeniu nawiasów daje
x1x2+2x12+2*2x1x2+2x22
na zielono masz zaznaczony wzór skróconego mnożenia.
potem zamieniasz x1*x2 i x1+x2 na odpowiednie wartości z wzorów (ehh − nie wiem jak
to napisać, ale mam nadzieję, że domyślisz się o co chodzi :P)
przyjmując a=1 b=b i c=p
potem układasz równanie x1x2+2x12+4x1x2+2x22 =1 (po zastosowaniu wzorów Viete'a)
i liczysz :)
Pytaj jeśli będziesz miał jakieś problemy ;)
17 kwi 10:53
jasio: a czy za b nie mam przyjac przypadkiem p?
17 kwi 16:44
jasio: szczerze mowiac to siedzie juz 30min, kombinuje i nie moge wyliczyc
17 kwi 17:01
Eta:
Witam

Jasio
p= − 1 +√2
17 kwi 17:09
Eta:
Ojjj sory powinnam napisać p= −1 −√2
17 kwi 17:11
jasio: no pięknie, dziekuje bardzo za wynik, jednak ja musze rozumiec skad on sie wzial
17 kwi 17:28
Eta: Pisać? , czy dasz radę sam?
17 kwi 17:34
jasio: jakbym dał radę sam to nie byłoby tematu
17 kwi 17:39
Eta: Jasiu! , okazuje się ,że się walnęła w obliczeniach

p
1 =
12 p
2 = − 1
Zaraz Ci to napiszę
17 kwi 17:43
jasio: będe bardzo wdzięczny
17 kwi 17:50
Eta:
Więc tak:
1/warunek Δ>0 bo x
1 ≠x
2
czyli p
2 − 4p>0 <=> p(p− 4)>0 <=>
p€(−∞, 0) U (4,∞)
drugi warunek to:
(x
1 +2x
2)(x
2 +2x
1)= 1
x
1*x
2 +2x
12 + 2x
22 +4x
1*x
2 = 1
5x
1*x
2 +2( x
12 +x
22) = 1 za x
12 +x
22 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1*x
2
więc masz:
5x
1*x
2 +2(x
1 +x
2)
2 − 4x
1*x
2 =1
x
1*x
2 +2(x
1 +x
2 )
2 = 1
podstawiasz z wzorów Viete
'a
x
1 +x
2 = − p x
1 *x
2 = p
otrzymasz:
p+2p
2 =1 => 2p
2 +p − 1=0
i tu się poprzednio pomyliłam
Δ
1 = 9
√Δ1 = 3 to: p
1 =
12 p
2 = − 1
obydwie należą do przedziału z warunku pierwszego, więc
obydwie są rozwiązaniem
odp;
p= 12 p = −1
soryy za poprzednią pomyłkę
( żle obliczyłam deltę bo nie uporzadkowałam równania z "p"
17 kwi 17:53
jasio: dzięki wielkie, teraz wszystko jest bardzo ładnie rozpisane
17 kwi 18:02
Eta: OK

Dzieki temu ,że dokładnie Ci napisałam
( to znalazłam swój poprzedni bład


Pozdrawiam !
17 kwi 18:04