oblicz objętoś ostrotosłupa
imię lub nick:

Witam, mam zadanie z konkursu matematycznego pod patronatem Instytutu Matematyki Wydziału
Matematyczno − Fizycznego Politechniki Śląskiej dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych.
Podstawą ostrosłupa jest równoramienny trójkąt prostokątny. każda krawędź boczna ma
długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz objętość
ostrosłupa.
Dane: d i α (nieopisany kąt na rysunku to kąt α)
ale nie wiem jak przedstawić krawędź podstawy za pomocą d i α.
17 kwi 19:48
17 kwi 20:11
Basia:
niech a − przyprostokątna
wyraź h przy pomocy a
wyraż r (promień okregu wpisanego w podstawę) przy pomocy a
to Ci da zależność między a i d
17 kwi 20:35
Basia:
| | h−r | |
cosα = |
| oczywiście (nie sinus) |
| | d | |
wynik się zgadza
17 kwi 20:41
Bogdan:

Może ten rysunek ułatwi zrozumienie treści zadania.
Widzimy, że podany w zadaniu ostrosłup to część graniastosłupa prawidłowego
czworokątnego o krawędzi podstawy a. Krawędzie boczne nachylone są do
płaszczyzny podstawy pod kątemα (kolor czerwony).
Wysokość graniastosłupa i ostrosłupa ma długość H.
17 kwi 20:56
tim: Piękny rysunek Bogdan
17 kwi 20:57
Bogdan:
Dziękuję tim, rysowałem trochę z nudów, bo mało zadań jest dzisiaj.
17 kwi 21:03
Basia: Bogdanie rysunek piękny, ale jeżeli wszystkie krawędzie boczne są nachylone do
pł.podstawy pod tym samym kątem to spodek wysokości jest środkiem okręgu wpisanego w
podstawę.
To nie jest ostrosłup z Twojego rysunku.
17 kwi 21:10
Bogdan:
Czy widać na moim rysunku, że wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają tę samą
długość d i że są nachylone do płaszyznay podstawy pod tym samym kątem α?
17 kwi 21:15
Eta: Basia! masz 100% racjii

spodek wysokości H jest środkiem przeciwprostokątnej!
H −−−− leży w scianie ,ktorej podstawą jest przeciwprostokatna!
gim to .............


zgadnij ?


Tak mi wyszło z obliczeń
17 kwi 21:17
Eta: Bogdanie, piękny rysunek

Widzę na nim to co brałam pod uwagę rozwiązując to zadanie!
Jeszcze mogłeś oznaczyć wierzchołki ostrosłupa

wówczas byłoby wszystko zauważalne!
17 kwi 21:22
Bogdan:
Nie ma co za bardzo dzisiaj robić, więc zachęcam do kontynuowania tej rozmowy.
Będę drążył dalej. W którym miejscu rysunku jest niezgodność z treścią zadania,
zapraszam szczególnie tegorocznych maturzystów do wypowiedzi.
17 kwi 21:24
Basia: ale poza tym wszystko się zgadza; czyli mogą chyba być dwa różne rozwiązania
17 kwi 21:25
Basia: Nie chyba, na pewno.
17 kwi 21:26
Karola: Kazda krawedz boczna ma byc nachylona pod tym samaym katem do plaszczyzny podstawy − na
twoim rysunku jest to niemozliwe poniewaz wysokosc ostroslupa jest jednoczenie
wysokoscia jednej ze scian bocznych.
17 kwi 21:28
Eta:
Ja widzę na Twoim rysunku cztery przystające ostrosłupy
z których każdy spełnia w
k zadania!

Czy tak?.........
17 kwi 21:28
Basia: Mam dziś zły dzień. Oczywiście Bogdanie masz 200% racji.
17 kwi 21:30
17 kwi 21:44
Eta: Bogdan! ........ ja czekam na odpowiedź na moje pytanie?
czy dobrze widzę te ostrosłupy?
17 kwi 21:50
Bogdan:
Podam więc twierdzenie, które powinno być przydatne szczególnie maturzystom.
Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe lub jeśli wszystkie krawędzie
boczne tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty, to na podstawie ostrosłupa można
opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
W tym zadania zachodzą jednocześnie te dwa warunki.
17 kwi 21:53
Bogdan:
Tak Eto, w tym graniastosłupie jest więcej takich ostrosłupów.
W zwiazku z tym 2 pytania:
1. Jeśli odwrócimy ten graniastosłup "do góry nogami", to ile będzie wszystkich takich
ostrosłupów spełniających warunki zadania?
2. Czy wszystkie te ostrosłupy są do siebie przystające, czyli czy są identyczne?
17 kwi 21:58
Basia: Na kazdej z podstaw można zbudować takie 4. Razem 8. Są przystajace. Dobrze widzę ?
Bo na prawdę mam dziś zły dzień.
17 kwi 22:12
Bogdan:
I drugie zwiazane z omawiamym tematem twierdzenie:
Jeśli wszystkie ściany boczne ostrosłupa tworzą z podstawą równe kąty lub jeśli
wysokości wszystkich ścian bocznych, poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa,
są równe, to w podstawę ostrosłupa można wpisać okrąg, a środkiem tego okręgu
jest spodek wysokości ostrosłupa.
17 kwi 22:16
Bogdan:
Dobrze Basiu, ja też widzę tu 8 jednakowych ostrosłupów spełniających warunki zadania.
17 kwi 22:18
Eta:
Bogdan .... podaj wynik, bo chcę wiedzieć, czy zgadza się
z moimi obliczeniami

PS: jest tu jeszcze jedno ciekawe zadanko, za chwilę podrzucę
na naszą stronę
17 kwi 22:46
17 kwi 22:52
Bogdan:
Już jestem, zaraz podam rozwiązanie tego zadania.
17 kwi 23:23
Eta: Ja chcę tylko sprawdzić wynik
17 kwi 23:24
Bogdan:

Wyznaczamy długość a oraz H mając dane d, α.
a = d
√2cosα
Objętość ostrosłupa jest równa
16 objętości graniastosłupa
V =
16a
2H =
16 * 2d
2cos
2α * dsinα =
13d
3sinαcos
2α
Wynik taki, jaki podał
gim
17 kwi 23:50
Eta: Dziękuję

.......
gim......... to oczywiście ...... jaaaaaaaa
18 kwi 00:16
Bogdan:
figlarka
18 kwi 00:32
Eta: 
Kobiety są przewrotne

( a szczególnie starsze ....
18 kwi 00:36
Bogdan:
Nie strasz mnie
18 kwi 00:38
Eta: Czym Cię straszę? ... "młodością " ?
18 kwi 00:40
Bogdan:
No tym, że kobiety są mniej przewrotne, gdy są młode. Spotykałem młode
i przewrotne kobiety, a okazuje się, że mogą one być jeszcze bardziej niebezpieczne.
18 kwi 00:49