Tablica
Koczer: Dana jest następująca tablica liczb naturalnych zwana tablicą Pitagorasa:
1 2 3 ... n
2 4 6 ... 2n
3 6 9 ... 3n
.....................................................
n 2n 3n ... n2
Oblicz n wiedząc, że suma wszystkich liczb tablicy jest równa 36 100.
17 kwi 12:27
Koczer:
17 kwi 12:53
Bogdan:
(1 + 2 + 3 + ... + n) + 2(1 + 2 + 3 + ... + n) + 3(1 + 2 + 3 + ... + n) + ...
... + n(1 + 2 + 3 + ... + n) = 36100
(1 + 2 + 3 + ... + n)(1 + 2 + 3 + ... + n) = 36100
(1 + 2 + 3 + ... + n)2 = 36100 => 1 + 2 + 3 + ... + n = 190
Wyrażenia w nawiasach tworzą sumy ciągu arytmetycznego, obliczamy sumę tego
ciągu: 1 + 2 + 3 + ... + n = 12n(1 + n)
Rozwiąż więc równanie: 12n(1 + n) = 190 przy założeniu: n € N+
17 kwi 12:58
Bogdan:
Czy wszystko zrozumiałeś Koczer?
17 kwi 13:14
Koczer: tak zrozumiałem... Ciąg arytmetyczny mniej więcej mam opanowany tylko nie wiedziałem jak
zabrać sie za tablicę... Dzięki...
17 kwi 13:31