matematykaszkolna.pl
s Klaudia: W trapezie równoramiennym podstawy mają 5cm i 11cm, natomiast przekątna trapezu jest jednocześnie dwusieczną kąta ostrego trapezu. Oblicz obwód i pole trapezu.
17 kwi 13:50
tim: Masz może odp?
17 kwi 14:17
Klaudia: nie mam
17 kwi 14:24
Bogdan: rysunek Podpowiedź. x − miara kąta
17 kwi 14:34
Eta: Pomagamemotka Cierpliwości narysuję trapezemotka
17 kwi 14:34
Eta: Witam Bogdanieemotka Tym razem Ty nie dałeś informacji< że pomagasz? zatem mam już z "głowy" emotka
17 kwi 14:36
xpt: Bogdan − skąd Ty wziąłeś informację, że trójkąt zawierający lewe ramię, przekątną i górną podstawę jest równoramienny ? Albo inaczej − skąd wziąłes ten "górny" x ?
17 kwi 14:40
xpt: A! Cofam pytanie − już widzę :P
17 kwi 14:40
Bogdan: Nie napisałem Eto pomagam, bo chciałem dać tylko podpowiedź i wycofuję się emotka
17 kwi 14:42
Bogdan: Na tym xpt polegała podpowiedź, żeby ustalić, że w tym trapezie można zobaczyć trójkąt równoramieny, bo ta informacja jest kluczem do rozwiązania tego zadania.
17 kwi 14:45
Eta: Witam xptemotka Jeżeli przekątna trapezu równoramiennego zawiera się w dwusiecznej kąta to ramię trapezu = długości krótszej podstawy bo trójkąt ACD −− jest równoramienny bo kąty BAC = ACD −− jako naprzemianległe to i kąt DAC = ACD −−− z dwusiecznej!
17 kwi 14:50
xpt: rysunekalbo można tez tak − jeżeli dwie proste równoległe przetniemy prostą to odpowiednie kąty mają taką samą miarę (tak jak na rysunku ;) )
17 kwi 15:04
Klaudia: pole 32 i obwod 26? emotka
17 kwi 15:05
Bogdan: Tak Klaudio emotka
17 kwi 15:14