s
Klaudia: W trapezie równoramiennym podstawy mają 5cm i 11cm, natomiast przekątna trapezu jest
jednocześnie dwusieczną kąta ostrego trapezu. Oblicz obwód i pole trapezu.
17 kwi 13:50
tim: Masz może odp?
17 kwi 14:17
Klaudia: nie mam
17 kwi 14:24
Bogdan:

Podpowiedź.
x − miara kąta
17 kwi 14:34
Eta: Pomagam

Cierpliwości narysuję trapez
17 kwi 14:34
Eta: Witam Bogdanie

Tym razem Ty nie dałeś informacji< że pomagasz?
zatem mam już z "głowy"
17 kwi 14:36
xpt: Bogdan − skąd Ty wziąłeś informację, że trójkąt zawierający lewe ramię, przekątną i górną
podstawę jest równoramienny ?
Albo inaczej − skąd wziąłes ten "górny" x ?
17 kwi 14:40
xpt: A! Cofam pytanie − już widzę :P
17 kwi 14:40
Bogdan:
Nie napisałem Eto pomagam, bo chciałem dać tylko podpowiedź i wycofuję się
17 kwi 14:42
Bogdan:
Na tym xpt polegała podpowiedź, żeby ustalić, że w tym trapezie można zobaczyć
trójkąt równoramieny, bo ta informacja jest kluczem do rozwiązania tego zadania.
17 kwi 14:45
Eta: Witam xpt

Jeżeli przekątna trapezu równoramiennego zawiera się w dwusiecznej kąta
to
ramię trapezu = długości krótszej podstawy
bo trójkąt ACD −− jest równoramienny
bo kąty BAC = ACD −− jako naprzemianległe

to i kąt DAC = ACD −−− z dwusiecznej!
17 kwi 14:50
xpt:

albo można tez tak − jeżeli dwie proste równoległe przetniemy prostą to odpowiednie kąty
mają taką samą miarę (tak jak na rysunku ;
) )
17 kwi 15:04
Klaudia: pole 32 i obwod 26?
17 kwi 15:05
Bogdan:
Tak Klaudio
17 kwi 15:14