prawdopodobieństwo
asia38: Proszę o sprawdzenie wyniku....
W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne.Rzucamy 3 razy monetą.Jeżeli reszka wypadnie 3 razy
,to losujemy bez zwracania 3 kule,jeżeli reszka wypadnie 2 razy to losujemy 2 kule,w
pozostałych przypadkach losujemy jedną kulę.Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania 1
kuli białej.
Robiłam to zadanie dwa razy i mam dwa różne wyniki:
57/160 i 113/320
Który jest poprawny?Może żaden?
Proszę o podpowiedz
17 kwi 10:29
Życzliwa:
Zadanie jest jak dla mnie mało precyzyjne. Przy pytaniu np: czy to ma być tylko jedna
kula biała, czy może być ich więcej(przynajmniej jedna)? Bo to wiele zmienia
17 kwi 12:14
xpt: Życzliwa − w zadaniu jest pytanie o prawdopodobieństwo wylosowania 1 kuli białej, a
nie prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej 1 kuli białej, więc ma być
dokładnie jedna kula.
17 kwi 12:20
Bogdan:
Zgadzam się z
xpt
17 kwi 12:28
asia38: no,fajnie,tylko powiedzcie jeszcze ,czy dobry wynik:(
17 kwi 15:20
asia38: Tak się staram,nie czekam,aż ktoś za mnie zrobi i zero pomocy...Chyba lepiej czekać na
gotowce:(
17 kwi 17:53
Basia: Tu mamy do czynienia z prawdopodobieństwem całkowitym.
trzykrotny rzut monetą
|Ω| = 2
3 = 8
B
1 − 3 razy R (R,R,R)
B
2 − 2 razy R (O,R,R) (R,O,R) (R,R,O)
B
3 − pozostałe (czyli 1 raz R lub 0 razy R) (R,O,O) (O,R,O) (O,O,R) (O,O,O)
B
1nB
2=0
B
1nB
3=0
B
2nB
3=0
B
1uB
2uB
3 = Ω
jeżeli B
1 ⇒ losujemy 3 kule z 10
A/B
1 − jedna kula biała, 2 czarne
jeżeli B
2 ⇒ losujemy 2 kule z 10
A/B
2 = jedna biała, jedna czarna
jeżeli B
3 ⇒ losujemy 1 kulę z 10
N = 10
A\B
3 − biała
n = 6
P(A) = P(A/B
1)*P(B
1) + P(A/B
2)*P(B
2) + P(A/B
3)*P(B
3)
podstaw i policz
17 kwi 18:22
Basia: | | 43 | |
Wynik (jeżeli się nie pomyliłam): |
| |
| | 80 | |
17 kwi 18:26
asia38: dlaczego w P(A/B1)jest...*(4),nie powinno być 1/8?
(2)
a w P(A/B2)jest....*(4),nie powinno być 3/8?
(1)
17 kwi 18:57
asia38: dlaczego w P(A/B1)jest...*(4),
(2)
a w P(A/B2)jest....*(4),
(1)
17 kwi 18:58
Basia:
natomiast P(A/B
1) to prawdopodobieństwo wylosowania 1 kuli białej i 2 czarnych spośród 6
białych i 4 czarnych, bo doświadczenie polega wtedy na losowaniu trzech kul z 10
dlatego dla tego doświadczenia
bo 1 biała z 6 i 2 czarne z 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A/B
2
doświadczenie polega na losowaniu 2 kul z 10
1 kula biała i 1 czarna czyli
1 z 6 i 1 z 4 czyli
17 kwi 19:06
asia38: aaaa..teraz kumam..dziękuję...
Basiu zerknij jeszcze ,proszę ,na moje POLE POWIERZCHNI
17 kwi 19:22