Wytłumaczy mi ktoś jak to zrobić ??
MisieQ:

Pewna bryła ,której kształt przedstawiono na rysunku obok, składa się z walca i stożka.
Obwód podstawy walca wynosi 22m, a wysokość 2m. Oblicz pole powierzchni bocznej tej
17 kwi 20:40
Basia:
Dorysuj na swoim rysunku wysokość H stożka.
P = P
p + P
b.walca + P
b.stożka
P = πR
2 + 2πR*h
walca + πRl
h
walca=2
2πR = 22
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√3*π*l = 22
podstaw do wzoru i wylicz, na końcu podstaw za π i dokończ obliczenia
17 kwi 21:00
MisieQ:
a skąd się wzieło to R
cos60= ______
l
17 kwi 21:23
Marycha:

ze stożka,wyznaczasz sobie trójkąt,zaznaczony kąt to jest 60
17 kwi 22:45
MisieQ: a można to π uwymiernić ?
bo jak jest r= 11π |* π
i bęDzie wtedy 11 ?
Czy takk się nie da ?
18 kwi 07:30
Basia: | | 22 | |
Z treści zadania wynika, że masz podstawić za π ≈ |
| |
| | 7 | |
| | 11 | | 11 | | 11*7 | | 7 | |
r = |
| ≈ |
| = |
| = |
| |
| | π | | 227 | | 22 | | 2 | |
Tak jak Ty pisałeś nie można. Mnożyć można tylko obustronnie.
Miałbyś
r*π = 11
18 kwi 08:26