Pomóżcie
Zdumak: Do gimnazjum uczęszcza 1000 uczniów . 3/8 wszystkich uczniów stanowią pierwszoklasiści.
Uczniów klas drugich jest o 8% więcej niż w klasach pierwszych.
a) Ilu uczniów jest w klasach drugich ?
b) Ile procent uczniów klas trzecich przystąpiło do egzaminu gimnazjalnego w części
matematyczno−przyrodniczej ,jeżeli w klasach trzech było 11 laureatów konkursów
przedmiotowych ,którzy są zwolnieni z tego egzaminu?
17 kwi 18:38
Basia:
| | 3 | |
uczniowie klas 1: a=1000* |
| |
| | 8 | |
policz a
uczniowie klas 2: b = a + 8%a = a + 0,08a = 1,08a
policz b
uczniowie klas 3: c = 1000−a−b
policz c
c 100%
c−11 p%
policz p
17 kwi 18:45
Zdumak: Możliwe ,zeby mi wynik uczniów klas3: czyli c wyszło −680 ?
17 kwi 18:49
Eta:
1000*
38= 375 uczniów
kl I : 375 uczniów
kl II : 375 + 8%*375= 375 + 30 =405uczniów
kl III : 1000 − ( 375 +405) = 220 uczniów
220 − 11 = 209 uczniów przystapiło do egzam.
209 −−− x%
220 −−− 100%
−−−−−−−−−−−
17 kwi 18:50
Basia: Niemożliwe.
Podaj a.
Czekam
17 kwi 18:50
Zdumak: yyyy przepraSzam ,źle źle

co ja robie !
17 kwi 18:50
Zdumak: źle sobie odjełem teraz mam dobrze 220
17 kwi 18:51
Eta:
Basia!, Pisz ,że pomagasz

bo niepotrzebnie dublujemy rozwiazania
17 kwi 18:51
tim: Wielu tych laureatów

u nas jeden jest w tym roku
17 kwi 18:53
Eta:
I wiem nawet jak ma na imię ?

17 kwi 18:57
tim: Nie wiesz, pamiętaj, że jestem w II GIM
17 kwi 18:58
Eta: Ooooooooo

..... zapomniałam

Myślałam ,że w "maturalnej"
17 kwi 18:59
tim: Ha ha
17 kwi 18:59
Zdumak: a chciałem zapytać ,jeżeli mam wykres kołowy poszczególnych ocen jakie uczniowie
otrzymali i w poleceniu pisze ,że trzeba obliczyć ilu uczniów otrzymało ocenę celująca
bo jako jedyna ocena nie ma napisanych procentów to jak to zrobić
17 kwi 19:07
tim: Obliczasz ile % uczniów ma oc. celującą. [Wszystkich ocen jest 100%]. Potem masz podane
ilu luczniów brało udział wogóle. I obliczasz x% z iczby uczniów.
17 kwi 19:08
Zdumak: Czyli te wszystkie procenty co mam podane na diagramie mam dodać do siebie
17 kwi 19:13
tim: Tak. I odjąć od 100%.
17 kwi 19:14
Zdumak: to wychodzi mi 1% czyli jeden uczeń ? czy 0,01 ?
17 kwi 19:15
tim: 1% z wszystkich uczniów, a ilu jest wszystkich uczniów?
17 kwi 19:16
Zdumak: Obliczaliśmy ,że w klasie III do egzaminu przystąpiło 209 uczniów ?
17 kwi 19:17
Zdumak: ale to chyba nie o ten wynik(209) chodzi bo wtedy wychodzi 1,09 a takiej odP. nie mam w
rozwiązaniu

a jeśli dam ,że 1% z 1000 to wtedy wychodzi 10
17 kwi 19:19
Zdumak: 2,09***
17 kwi 19:20
tim: A jakie masz w rozw?
17 kwi 19:20
Zdumak:
A.100
B.10
C.0,01
D.1
17 kwi 19:22
tim: A jak brzmi całe polecenie? Oraz dane na wykersie.
17 kwi 19:24
Basia: Czyli chodzi o wszystkich. Czyli 1% z 1000
17 kwi 19:24
Zdumak: Diagram kołowy przedstawia oceny geografii uzyskane przez wszystkich uczniów tego
egzaminu. Ilu uczniów otrzymało ocenę celującą
a na wykresie jest takk:
ndst−1%
dop−28%
dst−34%
db−28%
bdb−8%
cel−?
17 kwi 19:26
tim: To jest nowe zadanie? Jeżeli tak potrzebna ilość uczniów, którzy pisali spr z geog.
17 kwi 19:30
Zdumiak: Takk. Ale nie jest podana liczba uczniów wszystkich .
17 kwi 19:38
tim: To mów, których..?
17 kwi 19:43
Zdumak: tzn ?
co których ?
17 kwi 19:44
tim: A jest jakakolwiek ilość podana?
17 kwi 19:44
Zdumak: Ta treść:
Do gimnazjum uczęszcza 1000 uczniów . 3/8 wszystkich uczniów stanowią pierwszoklasiści.
Uczniów klas drugich jest o 8% więcej niż w klasach pierwszych.
Jest podana do zadań 1, 2 i 3 ,a to z wykresem jest 3
17 kwi 19:46