statystyka
Ola: pomóżcie
W szpitalu przeprowadzono 14 operacji. Średni czas trwania operacji z tej grupy był równy
2 godziny i 30 minut. Gdy przeprowadzono piętnastą operację, okazało się, że średni czas
zwiększonej liczby operacji wzrósł do 2 godzin i 40 minut. Ile trwała piętnasta
operacja
17 kwi 08:18
Ola: Pomóżcie


!
17 kwi 12:05
anmario:
Dane:
x1, x2, ...., x14, x15 czasy potrzebne na wykonanie każdej z operacji z osobna
z warunków zadania:
(x1+x2+x3+...+x14)/14=150 (2h30minut = 150 minut)
(x1+x2+x3+...+x14+x15)/15=160
Pierwsze z równań mnożymy przez 14, drugie przez 15, dostajemy:
x1+x2+x3+...+x14=2100
x1+x2+x3+...+x14+x15=1800
teraz pierwsze równanie odejmujemy od drugiego:
x1+x2+x3+...+x14+x15 −(x1+x2+x3+...+x14 )=2100−1800
i wychodzi x15=300
17 kwi 12:17
XXX: czy to aby na pewno dobrze

15 operacja trwała 300 minut
17 kwi 12:37
xpt: Tak, jeśli zadanie ma być poprawne rozwiązane to tak.
17 kwi 12:50
...: .hej a 160*15 to chyba jest 2400

a nie 1800
17 kwi 15:25
anmario:
Tak czy siak wychodzi 300
18 kwi 18:03