Znajdź prostokąt o największym polu wpisany w takiż trójkąt. Proszę o wskazówkę, jak
uzależnić jeden bok prostokąta od drugiego, potem już jest łatwo, tak sądzę ; )
AB = BC = AC = a = 3
| a√3 | 3√3 | |||
CD = h = | = | |||
| 2 | 2 |
| a | y | 3−y | ||||
MA = AD − MD = | − | = | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| 3√3 | ||
CS = CD − SD = h − x = | − x | |
| 2 |
| AM | PS | ||
= | |||
| PM | CS |
| y | ||
oczywiście PS = | ||
| 2 |
| AM | AD | a2 | 32 | 1 | |||||
= | = | = | = | ||||||
| PM | CD | h | 3√32 | √3 |
| 3−y2 | 1 | ||
= | |||
| x | √3 |
| 3−y | 1 | ||
= | |||
| 2x | √3 |
| √3(3−y) | ||
x = | ||
| 2 |